Nytt

Danmarks integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg i Folketinget, hvor hun i morgen skal grilles om FNs migrasjonspakt. Arkivfoto Mathias Løvgreen Bojesen / Reuters / Scanpix

Statsråd Inger Støjberg trakk seg i dag fra FN-møtet i Marrakesh 10. desember. Bare en uke før avtalen skal klubbes er det helt uvisst hvem som skal representere Danmark.

Etter at integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) trakk seg, meldte enda en statsråd pass. Heller ikke udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) vil delta.​

Om en uke skal Danmark være med på å vedta FN-pakten om migrasjon, som regjeringens støtteparti Dansk Folkeparti er sterkt kritisk mot.

Planen var at Inger Støjberg skulle representere Danmark, men det vil hun ikke, sier hun til Jyllands-Posten:

– Jeg har ikke tidligere deltaget i den slags konferencer, og jeg ser heller ikke mig selv som deltager i den her.

Det er Støjbergs departement som sammen med Udenrigsministeriet har vært med på å forhandle frem pakten i FN-regi.

I en briefing til Folketinget kalte statsråd Støjberg pakten «et ganske godt resultat».

Og det blir altså heller ikke udviklingsminister Ulla Tørnæs som representerer Danmark når den omdiskuterte pakten – Global Compact for Safe and Orderly Migration – skal vedtas ved akklamasjon i Marrakesh i Marokko.

– Nej, det skal jeg ikke, sier Tørnæs til JP.

Hun påpeker at det er Inger Støjberg som har hatt ansvaret for forhandlingene, og at det er Støjberg og statsminister Løkke Rasmussen som onsdag skal stå skolerett i Folketinget etter at Dansk Folkeparti forlangte et hasteinnkalt møte.

Etter lang tids taushet har det de siste ukene oppstått en debatt i flere land om FN-pakten, og en rekke land har avvist den. I Danmark har Dansk Folkeparti, som er en del av regjeringens parlamentariske grunnlag, oppfordret regjeringen til å la være å slutte seg til den.