Nytt

Rohingya-flyktninger i matkø i Balukhali-leiren i Bangladesh 19. desember 2017. Foto: Marko Djurica / Reuters / Scanpix

Folketinget har stemt for å trekke Danmark ut av FNs kvoteordning for flyktninger. Sosialdemokratene stemte for vedtaket.

Nå skal den til enhver tid sittende utlendingsministeren avgjøre hvor mange flyktninger Danmark tar imot.

Danmark har hittil skullet motta 1.500 kvoteflyktninger i året, men i mesteparten av 2016 og hele 2017 er det med henvisning til flyktningsituasjonen i Europa ikke hentet noen.

I 2018 skulle Danmark også motta 1.500 flyktninger, men det nye vedtaket avskaffer den danske forpliktelsen. I stedet skal det nå være opp til den sittende utlendingsministeren, i dag Inger Støjberg, å vurdere hvor mange flyktninger landet skal ta inn, og forutsetningen er at antallet normalt ikke skal overstige 500 i året.

Til stor skuffelse for resten av opposisjonen ble den nye ordningen vedtatt med stemmene til sosialdemokratene etter at Dansk Folkeparti stemte blankt fordi vedtaket åpner for å motta 500 flyktninger årlig.

I vedtaket heter det at vurderingen skal foretas på bakgrunn av «den sociale og økonomiske kapacitet i samfundet og tage hensyn til antallet af spontanasylansøgere, der er kommet til Danmark».

Det forutsettes at den årlige kvoten ikke overstiger 500 personer, men den kan likevel overstiges i «helt særlige situationer».

Det var dette smutthullet som gjorde at Dansk Folkeparti ikke ville stemme for regjeringens lovforslag ifølge Danmarks Radio.

DF frykter nemlig at en fremtidig rød udlændingeminister vil bruke loven til å ta imot langt flere kvoteflyktninger.

Socialistisk Folkepartis gruppeleder Jacob Mark kaller beslutningen beklagelig og sier at Danmark som et rikt land har ansvar for å hjelpe noen av verdens mest utsatte flyktninger.

– Det er synd og skam at Socialdemokratiet leverer de avgjørende stemmene, sier han.

Og reaksjonen fra det humanitær-politiske kompleks lot ikke vente på seg: Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, Institut for Menneskerettigheter, Røde Kors og UNHCR fordømmer vedtaket, og Amnesty International kaller beslutningen et historisk svik mot flyktningene.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!