Kommentar

Anders Beer Wilse Drøbak: Dr. Morteruds vaktavløsning 1915 (Norsk Folkemuseum)

Mektige krefter satset på at Knut Arild Hareide skulle velte Solberg-regjeringen og få Ap tilbake på sporet. Mye sto på spill. De var så ivrige etter å komme i gang at de allerede hadde bestilt plass rundt forhandlingsbordet. Limousinene sto klare, med motoren i gang.

I siste øyeblikk forsøkte Hareide å trekke en kanin opp av hatten med sitt ultimatum. Før avstemningen. Uten hell.

Tåler ikke livet i opposisjon

Ap tåler ikke å være for lenge i opposisjon. Partiet har eksistert i symbiose med statsapparatet og blitt en styringsmaskin. Uten symbiosen med staten sykner partiet hen, og det blir tydelig for alle at Ap ikke lenger har noen ideer.

I tillegg identifiseres det som ingen annen med et samfunnseksperiment nordmenn ikke vil ha. Aps eneste svar er å hive mer penger etter problemene.

I teorien skulle #metoo ha hjulpet Ap, men så ble en av deres fremste rammet. Dermed røk en ny giv. Trond Giske hadde tatt mål av seg til å vippe Støre av pinnen. Giske ville spist Støre til frokost. Men så var det en Hollywood-mogul som kom i veien, og Giske ble rammet av sin egen oppførsel som en bumerang.

Støre var ikke rustet til å takle at hans parti viste seg å romme sex-grenseoverskridere. Det passet ikke med overmoralen han soler seg i.

Han måtte nøye seg med å la Sylvi Listhaug steke i sitt eget fett etter at Ap i samspill med NRK hadde fått ballen til å rulle.

Hybris står for fall

Men igjen støter Støre, Ap og NRK-mastodonten på et problem de ikke forstår: at den som overdriver, rammes av en bumerang.

Venstresiden og mediene bruker Utøya så hardt og overdrevent at det slår tilbake. Folk reagerer når man forsøker å koble normale politikere og samfunnsdebattanter til en massedrapsmann som alle kunne se var et sært og merkelig menneske. Hva slags ideer har Breivik som fortjener betegnelsen? DNA-testing av alle nordmenn for å finne Harald Hårfagres etterkommer?

Støre mangler dessuten den folkeligheten som skal til for at et budskap skal gå inn. Folk ser en vestkantlaps full av seg selv. På samme måte som de ikke liker folk som pynter seg med kristelighet, liker de ikke vestkantgutter som har alt, kan få alt, men ikke skjønner det vesentlige. Politikk handler om en kapital du ikke kan bløffe deg til.

Derfor har Sylvi Listhaug en kapital som Støre i dag totalt mangler. Han har vist at han ikke er kvalifisert til å lede Arbeiderpartiet, og det handler ikke først og fremst om at han er rik. Det er det etter hvert mange i Norge som er. Problemet er at han viser at han ikke forstår hvordan han da må oppføre seg. Det nytter ikke å kompensere for rikdom og vellykkethet med overmoral. Når Støre gir seg til å herse med Listhaug, hører folk bare en ny utgave av overklassegutten. Spar oss! tenker de.

Autistiske journalister

Disse motforestillingene hører ikke journalistene i NRK. Veggene på Marienlyst er metertykke.

Støres problem og NRKs problem er folket på Sunnmøre, i Rogaland og ellers rundt om i landet: Det er for mange nordmenn som er et produkt av en lokal kultur med reflekser Støre og NRK ikke har kontroll over.

Det var derfor Hareide ikke lyktes. KrF står sterkt i de områdene hvor folk fortsatt er preget av sunn fornuft og norsk kultur.

Ap, SV, Rødt og MdG har ingen god klang. De står for det kaos, den normløshet og dekadanse som Oslo forbindes med.

Provinsielle

Oslo er maktens sete, men fortsatt i en utkant. Når venstresiden i Norge ikke er i stand til å forstå hva som skjer i Vest-Europa og USA, kan man leke seg med tanken om at Norge er Annerledeslandet. Det var Anne Enger Lahnstein som plantet denne ideen i hodet på folk. At det gjelder andre regler for Norge og nordmenn enn andre. Vi kan få til noe som ingen andre har klart.

Men integreringsoppgaven er ikke som OL på Lillehammer.

Da heller snakke om «ytre høyre». Eller Listhaug-fløyen i KrF, som NRK kalte det. Hareide viste seg som like kynisk som Støre når det gjaldt å bruke Listhaug-kortet. Det var dette som skilte Ropstad/Bollestad og Hareide: De var ikke villig til å sluke like store løgner og gå i kompaniskap med de røde samtidig som de brukte Listhaug-kortet.

Det som forener Hareide og Støre, er forfengelighet. Men heller ikke dette synes nordmenn særlig mye om.

Hareide har vært for mye i NRK-studio og latt seg smigre av journalistene. All viraken rundt hans korsfesting av Listhaug hadde gått til hodet på ham. Listhaug hadde bare seg selv da hun anklaget ham for «imamsleiking». Seg selv og ordene. Hareide hadde tyngden av hele Medie-Norge og konsensus i ryggen da han henrettet Listhaug.

Både Hareide og Støre fortjener blåmandagen.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!