Jonas Gahr Støre klarer ikke gå inn i rollen som taper. Da han under partilederdebatten i Stortinget fikk spørsmål om fokuset på hans egen person har skygget for partiets program, svarte han nei. Han trodde ikke det. Støre mente han hadde klart begge deler: Både svart fyldestgjørende om personlig økonomi og forklart politikken.

Det var et dårlig svar. Hele Norge har vært vitne til at Støre ikke har villet svare. Det har skjedd gang på gang at pressen har tvunget ham til å svare.

Ydmykhet faller ikke for Støre. Det hadde kledt ham å innta en mer ydmyk rolle, men han klarte det ikke under utspørringen i vandrehallen.

Der og da tapte han mye. Aps strateger vil begynne å vurdere om han er den rette til å lede partiet fremover. Støres insistering på at han er den rette, har nærmest motsatt virkning.

Igjen ser vi samme fenomen som under valgkampen: Støre forstår ikke hvordan hans oppførsel oppfattes av andre. Han insisterer på sine privilegier selv om han tapte. Dermed ber han om å bli utfordret.

Erna virker tryggere på seg selv. Hun går for en no-nonsense-holdning. Ikke for store ord, ikke for generelle.

Hun utfordres av Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande. For å få flertall må Erna ha støtte fra begge. Hareide later ikke til å ha oppfattet at partiet står med en fot i graven. Han presterte å si at det er hans og Venstres moderering av regjeringens politikk som har gjort den populær. Velgerne har ikke visst å verdsette innsatsen, forstår vi.

Heller ikke Hareide ser ut til å få med seg hvordan velgerne oppfatter hans oppblåste rolle. De liker den ikke. Hareide vil denne gang ikke støtte en blåblå regjering. KrF vil stå fritt.

Det synes ikke å ha gått inn hos Hareide at han står mye svakere denne gang enn i 2013.

Journalistene er med å tilsløre valgresultatet når TV2s journalist spør Hareide og Skei Grande om Solberg om det å gi Listhaug reisepass vil bedre samarbeidsklimaet. Spørsmålet sier mye om journalistenes preferanser. Listhaug var valgkampens store vinner. Hun utfordret nærmest egenhendig hele establishment, og tålte shitstormen hun fikk mot seg. Ingebrigt Steen Jensen måtte gå skuffet hjem. Hans overspente snakk om et kaldere samfunn virket ikke.

Etter å ha hørt sammenhengende 5 timers valgdekning hørte vi ikke en journalist si at resultatet er en rettferdiggjørelse av Sylvi Listhaugs opptreden. Opposisjonen forsøkte å få henne brent som heks. Det lyktes ikke. Listhaug har tvertimot vist at det rører seg helt andre ting i folket enn det mediene gjengir.

Det er dette de er redd for.

Siv Jensen har rett og slett ikke råd til å gi slipp på Listhaug. Erna bør også forstå at hun skapte et momentum helt på egen hånd.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.