Kommentar

De vet at alle står og ser på dem, så de forsøker å vise minst mulig følelser. Siv Jensen håper ting ordner seg, at det går an å være venninner. Trine står der, og kroppsspråket sier at hun er klar til kamp; Siv skal ikke prøve seg. «Sånne som deg har jeg dengt før»-blikk. Draget rundt munnen er bistert. Bildene av de tre kunne vært malerier. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Etter at Erna signaliserte at hun har tenkt å sitte til 2025, kan vi si at dette er eventyret om jentene som ikke vil rikke på seg. Til tross for at partiene deres sliter og er involvert i sterke og opprivende konflikter.

Venninnelimet holder dem sammen. Og ambisjonene. De er alle tre ambisiøse og gir nødig fra seg tømmene.

Er det dette som holder dem sammen? Faller én, faller alle?

To av partiene sliter kraftig på meningsmålingene, og det har ikke vært noen dans på roser for Høyre heller. Men det ser ikke ut til å affisere jentene.

Sitter til hun går

Siv har ikke gitt noe tegn til at hun vil vike plassen for Sylvi ved første høve, selv om det er det eneste som ville vært en quick fix for FrP. Det ideologiske oppgjøret lar vente på seg. Liberalistene ruler fortsatt og ser ingen sammenheng mellom nedgangen og fri flyt.

Christian Tybring-Gjedde er foreløpig en ensom svale.

Denne forstokketheten preger i enda høyere grad Trine Skei Grande. Venstre og FrP er begge liberalistiske. At FrP vil holde igjen på innvandringen, er egentlig en anomali i forhold til individualismen de dyrker. Venstre er mer aggressiv for fri innvandring og for den IS-humanismen FrP sliter med, uten helt å tørre å arrestere den.

Hvis FrP hadde våget å se i øynene hva de tre andre partiene holder på med, hadde de forlatt regjeringen for lenge siden.

IS-humanismen ligger som en klam hånd over regjeringsprosjektet. De røde kunne ikke gjort det bedre.

The Twist

Det er noe flashy over de to danske gjestene: Arkitekt Bjarke Ingels (fra høyre), kronprins Frederik og Christen Sveaas under åpningen av Kistefos’ nye museumsbygg «The Twist». Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I forrige uke var de tre jentene med på åpningen av det nye kunstmuseet til Christen Sveaas på Kistefos. Det er tegnet av en flashy danske, og både arkitekten, kronprins Frederik og dronning Sonja var til stede.

Men det var kommunikasjonen mellom jentene som fascinerte mest. Dette var midt i Rajas rabiat-uke.

Kunne man avlese det på kroppsspråket? Offisielt skulle de nå være venner.

Jevnaker 18.09.2019. Kulturminister Trine Skei Grande (V), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H) under åpningen av Kistefos’ nye museumsbygg «The Twist». Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siv gjør gode miner til slett spill.

– Vi har alltid vært venner, vi, sa Jensen til NTB før åpningen av det spektakulære museumsbygget The Twist på Kistefos onsdag ettermiddag.

Det bekreftet en smilende Grande, som ankom åpningen omtrent samtidig med finansministeren.

Men studerer man bildene, er det mye man kan avlese av kroppsspråket.

Venninneklubb

Trine Skei Grande er den mest dominerende av de tre, ikke bare fysisk. Det snakkes mye om menns forbund, men hva med jentene? Jentene har en egen venninne-greie, og den består mellom de tre, til tross for at Trine lot Raja denge løs på Siv og FrP.

Siv er den som må ta imot mest dritt, fra alle de tre andre. Rett og slett.

På Kistefos skulle det hersket våpenhvile. Men Trine ga seg ikke før hun hadde lagt Siv i bakken, med et: – Lover du ikke å si det ordet igjen?!

Grande forteller at hun i løpet av dagen blant annet snakket med Venstres sentralstyre. Nå håper hun at diskusjonen er over og at FrP har lært noe.

– Jeg tror de skjønner hvilke følelser begrepsbruken rører opp i folk. Så håper jeg vi har lært av hverandre at vi ikke kan holde på slik fremover.

– Forventer du at Siv Jensen nå slutter å bruke ordet «snikislamisering»?

– Jeg håper det. Jeg forutsetter egentlig det, og jeg håper alle parter i regjering har lært noe av denne prosessen, svarer Grande på NTBs spørsmål.

VG er selvsagt helt på linje med Trine. Siv bør tuktes til hun lærer. Sylvi har forholdt seg taus under den rabiate Raja-uken.

Det var Siv som fikk juling, og mandag fikk hun se at det ikke hjelper å være snill pike. Da slo Raja til igjen.

Bruken av «brun» er en velkjent taktikk. Siv burde tatt et prinsipielt oppgjør. Men det er så godt og varmt i regjeringskontorene. Hvordan er det på utsiden? Kaldt og guffent.

Men der befinner FrPs velgere seg hele tiden. Siv synes ikke å forstå at det er hennes velgere Raja brunbeiser.

Godseier, kunstelsker og investor Sveaas forteller en vits, og Trine ler. Litt for mye. Siv vil være med i klubben og ser kledelig ned. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Trine virker når sant skal sies ikke spesielt sympatisk. Hun forsøker å smile, men får det ikke til. For tre valgkamper siden gnistret hun til mot Ap i valgsendinger. Nå virker hun bare sur.

Siv står der, med et avvæpnende smil, og Erna holder seg i bakgrunnen. Det er ikoniske bilder av tre kvinnelige politikere. Ingen av dem vil flytte på seg.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Jonas har fått mye kritikk, uvanlig mye kritikk til å være en Ap-leder. Det er nesten så mediene lar være for ikke å være slem mot ham. Han tåler ikke så mye.

Er det slik at jenter har privilegier i politikken som mennene ikke har? Er det ikke temmelig slående at disse jentene ikke vil gi slipp på godteposen sin? De nyter å være i sentrum og bygger hverandre opp.

Går venninneskapet på bekostning av politikken?

Det er noe nærmest ikongrafisk over posisjonene de inntar:

Siv står avventende og defensiv bak Trine. Erna holder seg i bakgrunnen.

Mona Lisa

Erna har i det siste lagt seg til et smil som minner om Mona Lisa. Det er et uutgrunnelig smil, et «jeg holder kortene tett inntil meg»-smil, for å gi inntrykk av at hun vet og forstår mer enn hun kanskje gjør?

Det er ikke mye dybde i uttalelsene Erna kommer med. Hun kan regne og husker programposter og hvem som har sagt og lovet hva. Men det strategiske blikket er fraværende. Hun er ingen leder i en omskiftelig verden. Hun holder i skjørtene til Merkel og tror Tyskland og EU vil gi Norge trygghet.

Under Raja-uken ble det tydelig at hun heller mot Venstre. Erna vil ikke blåstemple snikislamisering. Det finnes ikke i Norge, slo hun fast.

Dermed blir Siv stående alene. Hun får et «hvorfor vil dere ikke leke med meg?»-uttrykk.

Det personlige synes å spille en altfor stor rolle. Også dette har å gjøre med at det er tre kvinner i toppen av politikken. Deres følelser tillegges stor vekt, av dem selv.

Men velgerne venter på forandring.

Siv legger armen forsonende over ryggen til Trine, som om hun vet hun må roes ned. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!