En skjermdump av dette facebookinnlegget ble brukt av 22. juli-senteret i Oslo for å koble Sylvi Listhaug til teroren på Utøya. Skjermdump fra Facebook

22. juli-senteret koblet Sylvi Listhaug til Breivik og terroren på Utøya. Senteret drives nå fra skanse til skanse. Sent fredag kveld melder VG at bildet skal fjernes permanent.

Document avslørte i går at det statlige 22.juli-senteret sprer svært tvilsom informasjon til skoleelever. Senteret kobler stortingsrepresentant Sylvi Listhaug til Anders Behring Breivik og terroren på Utøya.

Nyheten om dette publiserte Document fredag morgen. Hele dagen passerte uten et knyst fra hovedstrømsmediene. Først like før midnatt kom VG på banen: Sylvi Listhaug raser mot 22. juli-senteret: – Forkastelig

Torsdag tok Document kontakt med konstituert leder for senteret Tone Jorde. Hun hadde store problemer med å svare på enkle spørsmål om skjermdumpen av Listhaugs facebookside:

– Hva gjør Sylvi Listhaugs postering i denne konteksten?

Det ble helt stille i den andre enden.

– Dette må jeg ha skriftlig, stotrer Jorde frem.

Til tross for gjentatte spørsmål kunne Tone Jorde ikke gjøre rede for hva som var meningen med å legge Sylvi Listhaug inn i en stokk bilder som handler om 22. juli

Torsdag: – Bildet skal fjernes midlertidig

Sent torsdag kveld fikk vi svar fra Jordes overordnede i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), presseansvarlig Margot Vågdal. Hun svarte at bildet skulle fjernes «midlertidig»:

«Bildene i undervisningsopplegget (67 totalt) blir fortløpende byttet ut. Vi ser at bruken av dette bildet kan misforstås, og bildet vil derfor midlertidig bli tatt ut av samlingen. Vi vil ha en grundig gjennomgang av fremtidig billedbruk i undervisningsopplegget.»

VG har forsøkt å komme i kontakt med konstituert leder Tone Jorde, men ikke fått svar.

Igjen er det DSS som svarer på vegne av 22. juli-senteret, og igjen nekter man å stille til telefonintervju. Også VG får kun skriftlige svar:

– Vi ser at bruken av bildet kan misforstås, det beklager vi og bildet vil derfor bli tatt ut av samlingen. Vi vil videre ha en grundig gjennomgang av fremtidig billedbruk i undervisningsopplegget, skriver presseansvarlig Margot Vågdal i en e-post til VG.

DSS ombestemmer seg: Bildet fjernes permanent

Men DSS har tenkt seg om. Nå skal Listhaug-bildet fjernes permanent:

Hun bekrefter at skjermdumpen nå forsvinner permanent fra utstillingen.

Så forklarer hun hvorfor bildet ble brukt – forklaringen er identisk med den hun ga Document torsdag:

– Undervisningsopplegget i 22. juli-senteret er fundert i historiefaglig, minneteoretiske og elevmedvirkende prinsipper. Bildet (skjermdumpen) var valgt for å henvise til samfunnsdebatten i etterkant av Facebook-innlegget, og gi elevene en mulighet til å reflektere rundt tematikk som ytringsfrihet, medias rolle og bruken av sosiale medier. I undervisningen blir elevene oppfordret til å tenke kildekritisk, og over hvilke temaer som de mener er relevante å trekke inn i fortellingen om 22. juli, skriver Vågdal.

VGs påstand: – DSS har beklaget

VG skriver at «22. juli-senteret har fjernet Listhaug-bildet permanent fra undervisningsopplegget, og DSS har beklaget bruken», men det stemmer ikke.

Margot Vågdal skriver «Vi ser at bruken av bildet kan misforstås, det beklager vi og bildet vil derfor bli tatt ut av samlingen.»

Dette er på ingen måte noen beklagelse. I den grad det er en beklagelse, så er det DSS som beklager seg over at folk misforstår.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂