Billedsettet klassen skulle plukke fra. Bildet med Listhaug og facebook-posten i miden. Copyright Document.no

22. juli-senteret driver både omvisning og undervisning av skoleklasser. Under et besøk fikk en klasse se et sett med bilder de skulle bruke til å sette sammen sin egen utstilling. Blant bildene var Sylvi Listhaugs Facebook-postering om Ap og IS-krigernes rettssikkerhet.

Bildet lå sammen med bilder av blomsterhavet etter 22. juli, terrorsikring i Oslo, en gråtende kongefamilie, og SMS’er med pårørende til Utøya-ofre på selve dagen.

Document ringte 22. juli-senteret og ble satt i kontakt med konstituert leder, Tone Jorde:

– Hva gjør Sylvi Listhaugs postering i denne konteksten?

Det ble helt stille i den andre enden.

– Dette må jeg ha skriftlig, stotrer Jorde frem.

– Men dere må da kunne si hva dere har tenkt med å legge Sylvi Listhaug inn i en stokk bilder som handler om 22. juli? Det er et presist spørsmål.

Nei, Jorde kunne eller ville ikke si noe. Hun ba om å få spørsmålet skriftlig.

– Samfunnsdebatt

Utpå kvelden kommer svaret fra Margot Vågdal, presseansvarlig i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon:

Hei

Viser til henvendelse tidligere i dag, og her er vårt svar:

Bildene i undervisningsopplegget (67 totalt) blir fortløpende byttet ut. Vi ser at bruken av dette bildet kan misforstås, og bildet vil derfor midlertidig bli tatt ut av samlingen. Vi vil ha en grundig gjennomgang av fremtidig billedbruk i undervisningsopplegget.

Undervisningsopplegget i 22. juli-senteret er fundert i historiefaglig, minneteoretiske og elevmedvirkende prinsipper. Bildet var valgt for å henvise til samfunnsdebatten i etterkant av Facebook-innlegget, og gi elevene en mulighet til å reflektere rundt tematikk som ytringsfrihet, medias rolle og bruken av sosiale medier. I undervisningen blir elevene oppfordret til å tenke kildekritisk, og over hvilke temaer som de mener er relevante å trekke inn i fortellingen om 22. juli.

Nordisk Mostandsbevegelse

Ytringsfrihet altså. Vi ringer tilbake til eleven som tipset oss og tok bildene. Hun forteller en helt annen historie:

– Blant bildene var et bilde av Nordisk Motstandsbevegelse. Da det ble plukket ut sammen med Sylvi Listhaug-bildet, kommenterte guiden vår: «Veldig bra. Det var et godt valg. Tenk at noen kan si noe så vanvittig».

Dette var en sammenheng som vanskelig lar seg forene med at kontekst var «samfunnsdebatten».

Redaksjonen kjenner eleven som er vår kilde. Hun har høy troverdighet.

22. juli-senteret er opptatt av holdninger. Hva slags holdninger har senteret til ytringsfrihet og samfunnsdebatt når det kobler landets tidligere justisminister til Anders Behring Breivik og nynazisme?

Les Hans Rustads kommentar om saken: En avslørende «feil»

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂