Nikolas Cruz i en rettshøring i Fort Lauderdale den 15. februar 2018. Foto: Susan Stocker / Reuters / Scanpix.

 

Før massakren på 17 mennesker ved en skole i Parkland, Florida, ble det føderale amerikanske kriminalpolitiet FBI tipset om at Nikolas Cruz var en potensielt farlig person som kunne finne på å gjennomføre en slik forbrytelse, melder Reuters.

A person close to accused gunman Nikolas Cruz called an FBI tip line on Jan. 5 to report concerns about him, the FBI said in a statement.

“The caller provided information about Cruz’s gun ownership, desire to kill people, erratic behavior, and disturbing social media posts, as well as the potential of him conducting a school shooting,” it said.

FBI erkjenner at de unnlot å følge opp tipset:

The FBI said the information on Cruz should have been forwarded to its Miami field office and investigated, but that never happened.

Det må få konsekvenser, mener delstatens guvernør:

Florida Governor Rick Scott said FBI Director Christopher Wray should step down over the agency’s mishandling of the tip.

“The FBI’s failure to take action against this killer is unacceptable,” Scott said in a statement. “We constantly promote ‘see something, say something,’ and a courageous person did just that to the FBI. And the FBI failed to act.”

Nyheten om FBIs svikt får en og annen brikke til å falle på plass. For man spør seg uvegerlig, slik president Donald Trump også var inne på, hvordan det var mulig at en person med en adferd som fikk omgivelsene til å forstå at han var en dødelig risiko, fikk gjennomføre sitt blodige ærend uhindret.

The sheriff of Broward County where the shootings took place said in a Friday press conference that authorities had received around 20 “calls for service” in the last few years regarding Cruz.

Legg dette til informasjonen om at Cruz var kjent som en einstøing med avvikende ideer, disiplinærproblemer og dragning mot det paramilitære, og spørsmålet tvinger seg frem: Hvorfor har en slik person adgang til å besitte skytevåpen?

 
 

Bestill Douglas Murrays bok fra Document Forlag her!