George Andrea, generalsekretær i Bibelselskapet i Syria, er invitert til å feire Bibeldagen 2018 i Norge. Han skulle talt i Bogafjell menighet i Sandnes på søndag. Men norske myndigheter har bare noen dager i forveien gitt ham avslag på visum, opplyser Ingeborg Mongstad-Kvammen, generalsekretær i det norske Bibelselskapet til avisen Dagen.

Bernt Greger Olsen, bibelmisjonsleder i Bibelselskapet sier til Dagen:

Jeg synes det var veldig skuffende å høre at han har fått avslag på visum. Selv om vi vet at det er en flyktningkrise som gjør at man kan mistenke enhver for å hoppe av, må det være mulig for myndighetene å tilrettelegge for en ordentlig kontakt med land som er i krig og konflikt.

Vi kjenner våre folk, og Andrea vår medarbeider er en som har holdt ut i fem år gjennom hele krigen i Aleppo. Han har hatt mulighet til å kunne forlate Syria, fordi han har et permanent visum til Libanon.

Til Dagen skriver Utlendingsdirektoratets (UDI) enhetsleder Steinar A. Munch Rotevatn, at de er forpliktet til å begrense hvem som kan få visum til Norge.

Kommer søkeren fra et konfliktområde er det derfor dessverre vanskelig å få visum.

Vi innvilger rundt 95 prosent av alle søknader om visum til Norge, men noen får avslag. De som får avslag på sine søknader om besøksvisum, kommer i stor grad fra områder hvor det er lite sannsynlig at man ønsker å returnere til. Den sentrale vurderingen vi er forpliktet til å gjøre er å vurdere om søkeren kommer til å reise hjem igjen etter endt besøk.

Enhetslederen har ifølge Dagen ikke mulighet til å kommentere denne enkeltsaken.

UDI samarbeider tett med flere kulturinstitusjoner/større arrangementer i Norge i forbindelse med gjennomføring av ulike arrangementer. UDI ønsker å legge til rette for gjennomføringen av slike arrangementer, men det er enkelte deltakere som dessverre ikke får delta. Vi forstår at dette er vanskelig for arrangøren og deltakerne

Dagen skriver at Det norske Bibelselskapet ikke har vært i kontakt med Andrea etter at han fikk avslag. Men ifølge Mongstad-Kvammen har han et sterkt ønske om å få takke for den norske støtten de har fått i Syria.

Jeg tror han har et veldig sterkt ønske om å fortelle om situasjonen som er i Syria nå. De har fått mye hjelp av den kristne troen sin, og det kan være inspirerende for norske kristne å høre om.

Hva som hadde skjedd dersom George Andrea hadde vært en muslimsk imam som hadde klart å komme til Norge på ulovlig vis og søkt om asyl, tror jeg alle vet.

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.