KGBs hovedkvarter Ljubljanka i Moskva. Amerikanerne får assosiasjoner til KGB når de leser om hva FBI har tillatt seg.

Roger L Simon treffer spikeren: George Papadopoulos og Michael Flynn er tiltalt – tiltalt – for å ha løyet til FBI i avhør. Men hvor mye er en slik tiltale verdt hvis FBI har drevet systematisk frikjenning av Hillary og undergraving av hennes konkurrent?

Det spørsmålet går direkte til kjernen av Russia-gate.

Jo mer som kommer frem, jo mer overveldende blir det. Man får følelsen av bare å se toppen av isfjellet og en knugende følelse: Hvordan skal man trenge til bunns i denne materien som virker å ha sine forgreninger dypt inn i statsapparatet:

So many issues are at play here it’s mind-boggling.  How do we deal with the dishonesty of our officials and bureaucrats when those same people are the keepers of our secrets and the enforcers of our laws (both of which are related)?  When is transparency necessary?  When is secrecy justified? Who will watch the watchers? Are the congressional oversight committees enough?  Do they have sufficient power?

Hvordan unngår vi en krypende totalitarisme innenfra?

Aftenposten kan i dag fortelle at Tolldirektoratet har inngått en avtale til 300 millioner kroner med det amerikanske selskapet Palantir:

Det skjer etter at det kontroversielle og CIA-støttede amerikanske selskapet Palantir i fjor sommer ble gitt en gigantkontrakt på 300 millioner kroner av Tolldirektoratet.

Selskapet er et av verdens ledende på utnytting av «big data», og skreddersyr nå et system for Tolletaten der tollernes egne, interne databaser samkjøres med andre, offentlige databaser på en avansert måte. (…)

Allerede før du krysser grensen saumfarer og sammenkobler systemet informasjon i forhåndsinnleverte fraktpapirer, passasjerlister, mannskapslister og blant annet valutaregisteret. Det leter også i NAVs arbeidsgiver- og arbeidstagerregister, aksjonærregisteret og Infotorgs mer enn 30 databaser, på jakt etter avvikende mønstre.

(…)

Blant databasene hos Infotorg er oversikter over dine eventuelle kreditt- og inkassoanmerkninger, eiere av og styret i norske selskaper og organisasjoner, og de som eier eiendom i Norge.

Men Aftenposten synes ikke helt å forstå at kunstig intelligens og metadata gjør sømløse overganger mellom registre, kartlegging og overvåking. Det som før krevde manuell behandling, løser maskinene.

Målet er at Tolletatens datamaskiner skal brukes til «bearbeiding og analyse av informasjon som går inn under begrepet kunstig intelligens».

«Det er behov for å klassifisere et forum, sosiale medier eller flere nettsteder for å sortere den informasjonen vi er interessert i. Det samme gjelder for ustrukturerte data som bilde og lyd ved hjelp av teknikker som bilde- og talegjenkjenning, osv.», heter det i kravspesifikasjonene. (…)

Systemet skal kunne laste ned store mengder bilder fra Twitter, og deretter «flagge» de som inneholder eksempelvis våpen.

Det er når man syr sammen all denne informasjonen at man kan pinpointe interessante personer og nettverk. Det kan brukes til akkurat det myndighetene ønsker: Finne kriminelle eller andre nettverk, f.eks. politiske eller andre som myndighetene ønsker å holde under oppsyn.

Gjennom avanserte modeller for analyse av sosiale nettverk skal tolltjenestemennene kunne merke av hvem som er «venner» eller «familie» av en person som ønsker å ta en vare over grensen. Bruk av tidslinjer og geolokasjon anses også som viktig.

Gjennom smarttelefonen går du rundt som en vandrende oppsamlingssentral om alt du foretar deg. Edward Snowden viste at de store tech-selskapene i USA stiller sin teknologi til rådighet for NSA, hvis de ter noe de mangler. De klarer ellers å skaffe seg det meste selv.

Disse verktøyene for utviklingen av et perfekt overvåkingssystem er kommet lengst i USA. Det var under Obama at NSA ekspanderte sin kapabilitet. Nå tyder mye på at Obama falt for fristelsen til å bruke disse verktøyene mot en kandidat han sterkt mislikte. Det vil være tidenes skandale.

Så langt ser det ikke ut til at strukturene innen justisdepartementet og FBI har latt seg rokke. De fortsetter å obstruere. Nå sist ved å våge å postå at fem måneder med tekstmeldinger mellom Peter Strzok og Lia Page er forsvunnet.

Dette er å utfordre Kongressen.

Ett resultat av skandaleavsløringene og obstruksjonen er at borgerne begynner å miste tilliten til systemet.

Mueller and current director Christopher Wray may not fully realize it — longtime denizens of D.C. and its culture that they are — but a significant portion of the American public outside Washington no longer believes in the fairness of our justice system and those people, with cause, are getting more skeptical by the day. There’s no telling where this will end. Attempts to salvage the Trump-Russia investigation with charges of obstruction when no collusion occurred in the first place will only exacerbate the situation and drive a further wedge into a broken society.

Et rettssamfunn kan ikke fungere ut at borgerne har tillit til at det fungerer. Den tilliten er tynnslitt i dagens USA, og Trump må gjenreise den. Hvis det skal skje må han gå løs på strukturene, ideologiene og maktpersonene.

 

What Do We Do About the FBI?

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!