Nytt

Bilde: En koptisk jente sitter foran et bilde av Jesus i Manshiat al-Nasser, en forstad til Kairo, 22 april 2006, da det var sammenstøt mellom kristne og muslimer i Alexandria. Staten gjør lite for å fremme følelsen av nasjonalt fellesskap, siterer Reuters kristne og observatører. Foto: Victoria Hazou/Reuters/Scanpix

De kristne i Egypt er skuffet over president Abdel Fattah al-Sisi. De hadde forhåpninger om at noen av de undertrykkende lovene ville bli i det minste lettet. I oktober 2016 ble det vedtatt en ny lov om vedlikehold og bygging av kirker.

When a long-awaited law on building and restoring churches went into effect in Egypt in September 2016, several Christian members of parliament hailed it as “a step in the right direction.’’ Members of Egypt’s Coptic Christian community — the country’s largest religious minority — celebrated the “landmark legislation” they hoped would ease restrictions on church building, some dating back more than 150 years, to the days when Egypt was part of the Ottoman Empire …

Forbud mot bygging av nye kirker og avslag på søknader om utvidelser eller vedlikehold har vært et effektivt middel for undertrykkelse av kopterne. Kanskje det nå ville bli annerledes+

More than a year after the issuance of the law, there is widespread disappointment and concern among Egypt’s Coptic Christians, who accuse the government of stalling on its promises “to end discrimination” against them. The closure of four churches in two southern Egyptian provinces (three churches in Minya and one in Sohag) by the authorities since mid-October has further fueled the frustration of Egypt’s Coptic Christian minority, which makes up about 10% of the country’s population.

Ekstremistene ser at regimet lar seg presse. Myndighetene velger minste motstands vei. I stedet for å beskytte kirkene, velger de å lukke dem.

“The authorities are appeasing extremist Muslims by closing churches under the pretext that [the churches] pose a threat to social peace and stability,” columnist Youssef Sidhom, himself a Christian, wrote in a Nov. 11 op-ed for the Coptic Solidarity website, a portal advocating equal citizenship for Egypt’s Coptic Christians.

Det er Al-Monitor som melder/reports dette

Det som slår ut kopterne er at myndighetene behandler dem som om deres gudstjeneste ikke betyr noe, det er en brikke de kan flytte rundt på. Menigheten i Minya offentliggjorde en uttalelse:

We remained silent after the closure of one church in the hope that officials would intervene. However, this closure was followed by others, as if praying is a crime and Copts should be punished for it.

Al-Sisi forregner seg. Å velge minste motstands vei bare oppildner ekstremistene. Det gir dem blod på tann:

They know they only have to attack one church in a specific region to make sure that all churches in the region are shuttered.

 

Egypt’s Al-Sisi a Big Disappointment to Coptic Christians