Sakset/Fra hofta

Foto: Stillbilde fra «Gudfaren» – Vito Corleones begravelse.

Ved begravelser i Malmö bærer de sørgende av og til våpen og skuddsikre vester. 8. oktober meldte SVT at samtlige 230 ansatte ved kirkegårdsforvaltningen i Malmö nå skal lære seg å håndtere begravelser med væpnede gjester. Man må jo finne seg i litt av hvert når nye kulturer og skikker tar seg til rette i det nye Sverige.

Det er altså ikke bare på akuttmottak i Malmö personalet kan oppleve en hatefull og truende stemning i sammenheng med at noen er skutt. Et drap følges jo alltid opp med en begravelse, og det er i etterkant av dødelig vold i Malmö at kirkens personale nå tar imot «sørgende» som oppleves som truende.

«Det er helt forskrekkelig. Kirkegårder bør være fredede områder», sier Sven-Erik Aspeklev, som er kirkegårdssjef i Malmö, og fortsetter: «En del bærer våpen fullt synlig, og vi ser skuddsikre vester. For våre ansatte kjennes det truende å ha våpen tett innpå seg. Hvilke situasjoner kan vi utsettes for? Hvordan skal vi reagere? Hvordan kan vi forberede personalet og ledelsen?

Han konstaterer at bevæpnede begravelsesgjester er (nok) et nytt fenomen i Europas moralske stormakt. I fjor ble syv personer skutt til døde i Malmö. Hittil i år har seks personer dødd av skyting eller knivstikking. Sven-Erik Aspeklev har ikke noe klart tall for bevæpnede begravelsesfølger, men sier at det dreier seg om en håndfull.

«Det er fire–fem for mange. Kirkegården er et sted for stillhet. Et fredet sted.»

Ja, sånn var det før, Sven-Erik, men sånn blir det aldri igjen. Nå er det naturligvis like lite lovlig for privatpersoner å bære våpen i Sverige som det er i Norge, men dette er kulturer hvor en skarpladd gønner er like bra til bryllup og fest som til begravelser. Å rape av et magasin eller to er nesten som fyrverkeri, ikke sant?

Ser man sivilister gå bevæpnet i det offentlige rom her i Norge, så ringer man 112, som igjen gir oppgaven til politiets innsatsgruppe, som forhåpentligvis markerer tydelig hvem som bestemmer og hvilke lover som gjelder. Men dette er Sverigestan, og noen kunne jo blitt krenket, så den fredelige kirkegårdssjefen i Malmö nevner ikke en gang politiet med et ord. (Og det sier vel det meste om utviklingen.) Dermed er det bare én løsing: Nei, ikke nulltoleranse og innsatsstyrker, men forståelse, tilpasning og underkastelse:

Nå skal kirkegårdspersonalet få utdannelse i flerkulturell våpentoleranse. Kirkegårdsforvaltningen holder på med et opplegg for å kurse samtlige 230 ansatte, slik at de skal kunne stille forberedt til å møte den nye hverdagen – og fremtiden. Men allerede i dag får personalet råd om ikke å være i nærheten av begravelsesfølger der noen bærer våpen. «Opplever man situasjonen som truende, skal man forlate stedet», sier kirkegårdssjefen.

Glimrende idé! Ikke ring politiet. Bare snik deg forsiktig vekk – gjerne mens du plystrer «Nærmere Deg Min Gud». Dessuten trenger ikke brorskapet «kuffars» til å begrave sine døde. Det finnes sikkert en bevæpnet gangster i følget som kan fremsi de rette koransitatene og sende sin drepte bror til Allah før blodhevnen planlegges og et nytt begravelsesfølge er på vei. Det blir nok mye å gjøre fremover på Malmös kirkegårder.

Link:

https://www.svt.se