I Sigrid Undsets (1882-1949) Kristin Lavransdatter, annet bind, Husfrue (1920), leser vi den følgende betraktning, tillagt Kristins svoger Gunnulf, som var (katolsk) presteviet.

Han kjente sig avmektig av lengsel efter hin tiden – skulde han aldri igjen finne hin hjertets bryllupsglede som hadde fylt ham helt den våren i Roma. Sammen med sine tre brødre gikk han i solen over de grønne, blomsterstjernede enger. Han blev skjelv og svak av å se, så fager var verden – og så vite at dette var aldeles intet mot hint livs rigdommer. Enda hilste denne verden dem med tusen små glade og søte minner om brudgommen. Liljene på marken og fuglene under himmelen minnet om hans ord, slike esler som de så og slike brønner som de stensatte cisternene de gikk forbi, hadde han talt om. De fikk mat hos munkene ved de kirkene som de gjestet, og når de drakk den blodrøde vin og flådde den gyldne skorpe av hvetebrødene, skjønte de fire prester fra bygglandene hvorfor Kristus hadde hedret vinen og hveten, som var renere enn alle andre fødeemner Gud hadde gitt menneskene, med å ville vise sig i disses lignelse under messeofret-.

Italiensk vin kan vi også få i våre dager – selv om metoder, vinifikasjon, lagring etc nok foregår på andre vis enn på 1300-tallet.

For august måned er det utvalgt to typiske røde italienere, begge fra Piemonte i nordvest, Pietro di Campo Silenzio Barbera 2015 til 120,- , og Torraccia del Piantavigna Tre Confini Nebbiolo 2015 til 130,-. Ikke av de aller billigste, men til en (etter norske forhold) overkommelig pris. Begge er basert på klassiske italienske druer, Barbera og Nebbiolo. Silenzio er ung, fruktig og ukomplisert, og kan serveres til det meste, mens tre Confini ligger nok et par hakk over. Det relativt høye innholdet av tanniner gjør den til et utmerket følge til pastaretter som lasagna, eller til rødt kjøtt. (Eller som pater Gunnulf antyder, til ferskt hvitt hvetebrød). Nebbiolo-baserte viner (som en av Italias beste viner, Barolo, også fra Piemonte) er kjent for å bli bedre med en del lagring, og har man egnede forhold, anbefales det å gjemme noen flasker Nebbiolo ett år eller to.

Vi runder av med et annet sitat fra Sigrid Undset, fra et brev hun skrev til Nini Roll Anker 3. september 1920:

Jeg lengter etter den gamle kirken på klippen som aldri har sagt at en ting er god fordi den er ny, eller god fordi den er gammel, men tvert imot har til sakramentet vinen, som er best når den er gammel, og brødet som er best når det er nytt.

Les også

-
-
-
-
-
-
-