Tysk spesialpoliti holder vakt ved en eiendom tilhørende en moské i Berlin den 22. september 2015, i forbindelse med en razzia mot åtte adresser i den tyske hovedstaden som man mistenkte ble benyttet av IS-sympatiserende islamister. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / Scanix.

 

Riksadvokaten i Tyskland – som er ansvarlig påtale­myndighet i spesielt samfunns­farlige straffe­saker – har ifølge det tyske innen­riks­departementet begjært 28 terror­mistenkte personer varetekts­fengslet i første halvår av 2017, skriver Rheinische Post.

Dette bærer bud om en kraftig økning, gitt at de tilsvarende antallene for hele 2015 og 2016 var henholdsvis 33 og 41. Om man ser nærmere på tallene for inne­værende år, får man muligens en pekepinn om proporsjonene i de forskjellige terror­truslene:

I 25 tilfeller handlet det om islamistisk terror, mens de mistenkte i tre tilfeller kom fra det høyre­ekstreme spekteret.

Det er altså et stort flertall av de terror­fengslede som er islamister. Andre opplysninger bekrefter at trusselen fra islamister både er høy og ligger an til å vedvare:

Også tallene over etter­forsknings­saker som vedrører islamister, er ifølge innen­riks­departementet høyere enn noensinne. Flere enn ett tusen personer er for tiden siktet i mer enn åtte hundre saker.

Innenriks­minister Thomas de Maizière viser ellers til at den innen­landske sikker­hets­tjenesten Verfassungsschutz’ årsrapport for 2016 estimerer antallet volds­parate islamister i Tyskland til drøyt 24.000 personer.

Blant dem som har for vane å tone ned terror­trusselen fra islamister, er det nok mange som ikke er oppmerk­somme på hvor store ressurser sikker­hets­myndig­hetene setter inn på å holde fenomenet noenlunde i sjakk.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂