Sakset/Fra hofta

En journalist som sverget troskap til IS og angrep politiet i Paris har jobbet for Sveriges Radio. Den opplysningen er ikke noe man bryr lytterne med. Og du skal lete lenge på SRs nettside for å finne den.

Panikken må ha tatt svenske medier i dag, etter at Fria Tider – et nettsted de ellers ynder å omtale som «hatsajt» – avslørte at en av deres egne, Farid Ikken, var skutt som terrorist i Paris i går.

Notre Dame-terrorist har arbeidet for Sveriges Radio

Vi kan ikke vite hvordan de reagerte, hva som ble sagt, men vi kan forestille oss virkningen det hadde.

Og noe kan vi lese ut av hvordan Sveriges Radio behandler saken journalistisk. Legger de kortene på bordet? Kjører de en åpenhetslinje? De som ellers – med rette – forventer og krever åpenhet av alle andre i samfunnet?

Slik ser det ut på sr.se klokken 13.30, seks timer etter Fria Tiders avsløring:

Etter adskillig scrolling kommer man til saken. Helt nederst faktisk, og ironisk nok under en annen terror-sak. Med liten skrift:

«Mannen som sköts i Paris har levt i Sverige».

Altså: «En mann» er skutt, og denne mannen «har levt i Sverige». How very interesting.

Hadde man ikke visst bedre kunne man trodd det var en parodi.

(Red. anm.: I ettermiddag er tittelen endret til: «Nya uppgifter om mannen som sköts i Paris». Presisjonsnivået senkes ytterligere.)

Men hva med teksten da? Slik ser den ut:

Ni korte avsnitt. I det nest siste konstateres det tørt: «Sveriges radio kan bekräfta att en person med det aktuella namnet har varit anställd som praktikant under sex veckor 2010.»

«Han var placerad i Göteborg och sysslade i huvudsak med lokaljournalistik. Sveriges Radio undersöker uppgifterna vidare.»

Merk at man bagatelliserer så godt man kan: Han var praktikant. Han jobbet i seks uker – for syv år siden. Han jobbet i Göteborg (ute i den ubetydelige provinsen – ikke i Stockholm). Og han sysslade med lokaljournalistik. Helt ubetydelig, liksom.

Enda verre var det på FM-båndet, ifølge Fria Tider:

Sveriges Radios nyhetsprogram «Ekot» har på onsdagen rapporterat om att den algeriske terroristen «ska» ha «arbetat som journalist» i Sverige men nämner inget om att det var just Sveriges Radio som var hans arbetsplats.

Övriga svenska medier har valt att hemlighålla den prisbelönta SR-terroristens namn.

Det skal sies at flere medier utover dagen har valgt å identifisere terroristen. Det ble for påfallende å underslå fakta, det koster for mye. Men Sveriges NTB; Tidningarnas Telegrambyrå (TT), omtaler ham stadig kun som 40-åringen.

Man undres: Hvor er det blitt av de hardtslående journalistene i Sveriges public service-radio? De som ikke lar seg be to ganger om å knalle til mot virkelige og imaginære nazister, rasister, högerextremafrämlingsfientlighet og utanförskap? De som spyr ut edder og galle over alternative medier – hatsajter, som de rutinemessig kaller alle som kommer med et aldri så lite kritisk knyst om innvandringens konsekvenser?

Hvilken fallitt.

 

SR.se: Mannen som sköts i Paris har levt i Sverige

PS:

Samtidig som dette skrives legges denne saken ut som toppsak på sr.se: «Flera åtgärder för terrorbekämpning klara»

En ny överenskommelse mellan regeringen och alliansen om åtgärder mot terrorism är nu klar.

Det er sikkert bra, jeg har ikke rukket å lese om avtalen ennå. Men det store spørsmålet for Sveriges del er hvordan det står til med den mentale beredskapen.