Når myndighetene ønsker verktøy som gjør det mulig å bekjempe organisert kriminalitet og politisk ekstremisme, ropes det på personvern. Datalagringsdirektivet er blitt symbol og skyteskive på kontrollsamfunnet. Det samme er den svenske FRA-loven. Men de samme personene har ikke noe problem med den politiske sensuren på internett.

Relasjonen mellom registrering og ytringsfrihet er tett: Man er villig til å ta pedofile og ekstremister med på kjøpet for selv å kunne agere ukontrollert. Men man bryr seg ikke om at internettdebattene i økende grad utsettes for sensur.

Det skjer ved at modereringen er outsourcet til firmaet Interaktiv Säkerhet i Varberg i Sverige.

I all stillhet har store norske og svenske nettaviser som VG Nett, Aftenposten, Bergens Tidende og TV 2 Møteplassen outsourcet modereringen av sine nettdebatter til et kommersielt firma, uten journalistisk erfaring. På svensk side er Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet, Göteborgposten og en rekke andre kunder. Det sier seg selv at dette gir Interaktiv Säkerhet stor makt. De legger premissene for debatten på internett.

Det kan virke som om det har skjedd en tilstramming: mange nettdebatter fløt ut, enten det var personlig sjikane eller følsomme temaer om religion og politikk. Mediene satt med det redaksjonelle ansvaret. Men aktiv moderering er slitsomt og krever store ressurser.

Da dukket Klas Karlsson opp med en løsning mediene ikke greide si nei til: outsourcing. Dermed var problemet løst. Eller?

Klager over at innlegg slettes blir det stadig flere av. Folk flest vet når de går over grensen. De reagerer derfor sterkt når de opplever at innlegg som på ingen måte bryter hevdvunne regler for god tone på nettet plutselig er borte.

Avgjørelsene virker uforståelige i forhold til saken som kommenteres, de andre innleggene og avisens generelle linje. Nå vet vi svaret: Det ligger i Varberg noen mil sør for Göteborg. Der sitter noen titalls mennesker og overvåker debattene fra 0700 til midnatt hver eneste dag året rundt.

Det er noe Stieg Larssonsk over Interaktiv Säkerhet: et doldisfirma, en smarting, tidligere lærer, som får en idé: han forstår det er et behov og tilbyr en løsning. Det forbausende og sjokkerende er redaktører og utgivere som hopper på en løsning uten å bry seg om konsekvensene.

Nettdebattene er en demokratisk nyhet, det fyller noe av det demokratiske underskuddet i samfunnet, en økende kløft mellom elite og folk. LIkevel overlater redaktørene modereringen til en utenforstående aktør, uten journalistisk bakgrunn.

Det politisk korrekte møter det teknisk glatte.

Kan det være at Interaktiv Säkerhet tilbyr en løsning som tilfredsstiller fordi redaksjonene slipper konfrontasjonen med leserne: nettdebattene er ikke bare en debatt mellom deltakerne, det er også en diskusjon med journalistene, avisen, og myndigheter. Denne lenken kutter man ved å overlate jobben til andre.

Karlsson forteller noe interessant til Medievärlden:

Når de får en ny kunde er det denne som legger grensene for hva som får sies på nettet. Kunden får en kontakt på Interaktiv Säkerhet og kontakten sitter sammen med moderator og forteller hva kunden ønsker, hvor stramme grenser osv. Noen kunder er aktive, noen meget aktive, fra dag til dag, fra en sak til en annen. En avis eller TV-kanal kan således sensurere sine lesere via stråmenn. Da er man farlig nær å sabotere den demokratiske debatten. Man slipper å se blodet, folk stenges bare ute.

Hvis man skal bruke samme logikk som de politiske korrekte bruker i forhold til muslimer: Er ikke dette å skyve folk ut i ekstremismen?

Interaktiv Säkerhet høres ut som et firma i en Jason Bourne-film. Det er viktig som fenomen. Det representerer noe helt nytt: man outsourcer håndhevelsen av ytringsfriheten.

Bergens Tidende hadde en reportasje i desember om at debatter på deres sider blir moderert fra Sverige.

– Vi ser etter medarbeidarar som kan takle stress. I ein debatt om palestinske spørsmål, for eksempel, må ein vere i stand til å halde hovudet kaldt. Og ein må vere god på å analysere tekst. Det å lese kommentarar av denne typen blir ein spesialkompetanse. Ingen journalistar har søkt på jobbane, forklarer Karlsson.

Kompetanse: sosionom
Selskapet er i ferd med å sprengje kapasiteten i lokalet midt i Varberg sentrum. Tre rom med parkettgolv er omskapt frå bustad til kontor. Medarbeidarar med varierte morsmål er i ferd med å få ein intim arbeidsplass. Susanne Adolfsen frå Mo i Rana er ein av dei. Ho er kundeansvarleg for BT, VG, TV 2 og Aftenposten, og ho er sosionom.

– Sosionomar har som jobb å prate med folk. Det passar godt i denne jobben der vi har mykje kontakt med folk, seier Adolfsen.

Veldig mykje av det folk lirer av seg ligg akkurat på grensa av det akseptable, meiner Adolfsen.

– Vi ser i utgangspunktet på alle innlegg som ok, men i grensetilfelle ser vi etter grunnar til å la det få stå. Vi vil at mest mogleg skal bli publisert, seier ho.

– Vi er ekspertar
Per i dag har ingen norske oppdragsgivarar gitt fullmakt til å redigere i sjølve innlegga.

Det er neppe tilfeldig at firmaet ligger i de politisk korrektes land, Sverige. Også maktkonsentrasjonen gir en ubehagelig smak i munnen: Schibsteds eierandeler i Sverige og dannelsen av MedieNorge betyr et ønske om strømlinjeforming og kontroll. De kommersielle og politisk korrekte interessene løper sammen.

Det finnes dessuten personlige koblinger: Styrleder er Vilhelm Schottenius, bror til Anna Maria Schottenius, frem til februar kulturredaktør på Dagens Nyheter, gift med Aftonblad-journalisten Olle Svenning.

Virksomheden blev grundlagt i 2006. Interaktiv Säkerhet i Norden AB er et datterselskab 100 pct ejet af Körberg Schottenius Partners AB.Virksomheden har hovedkontor i Varberg. Vi udfører opgaver i Sverige og Norge. Interaktiv Sikkerhed blev etableret af personer med lang tids erfaring fra arbejde på LunarStorm. Mange i personalet har arbejdet med kontrol og håndtering af brugergenereret materiale siden starten af år 2000.Interaktiv Säkerhet jobbar idag med ett antal löpande uppdrag. Exempel på uppdragsgivare är:

Sverige, Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Ecpat, Expressen, Göteborgs-Posten, KP-Webben, Mötesplatsen, SverigeTV4
Norge :VG NettTV2,Moteplassen.com.

Men firmaet oppgir ingen kunder i Danmark, det er interessant.

Hvordan arter debattfriheten seg hos en av kundene, det gamle flaggskip i Bonnier-konsernet, Dagens Nyheter? En leser skrev dette brevet til DNs verkställande direktør, Gunilla Herlitz, og lot Marit Wager offentliggjøre det på sin blogg:

Jag har med förfäran och chock i dagarna insett att vi har censur i vårt land!

Jag skrev en kommentar på artikeln om bostadssegregation. Min kommentar gick i korthet ut på att SD tyvärr kommer att få massor av röster om inte de vanliga partierna vågar börja diskutera de problem som också finns med invandring, bland annat bostadsbrist och brist på arbeten.

Det fanns inget rasistiskt i det jag skrev. Jag är en välutbildad person, jag arbetar med invandrare som kollegor, jag är varken främlingsfientlig eller rasistisk. Men jag är förfärad över situationen i våra storstäder – och att alla etablerade partier verkar sticka huvudet i sanden när det gäller åtgärder.

Men – min kommentar togs bort!!! Om jag hade skrivit att alla från X-land är skitstövlar och genetiskt undermåliga eller något liknande, så hade jag förstått censuren. Men inte nu.
Jag såg även att ni nu helt har tagit bort kommentatorsfunktionen på artikeln, och också tagit bort alla kommentarer. Ni gjorde likadant med debattartikeln om Lex Vellinge.

Ni måste förstå att det inte är en massa «rednecks» med osunda åsikter som skriver dessa kommentarer! Det är folk som jag, allvarligt oroade över situationen i landet, med omsorg om att dessa problem ska tas itu med.

Jag är skrämd! Jag är förfärad! Jag kan inte fatta att det är sant! Censur i mitt land! Bara vissa «godkända» åsikter får lov att komma fram. Alla andra åsikter ska tystas ner.

Är detta Sverige år 2010? Drömmer jag? Vi i vårt land som har en så lång tradition av tryckfrihet och åsiktsfrihet! Idag bedriver tidningarna censur. Jag kan faktiskt inte kalla det för något annat. Det är inte värdigt en tidning som Dagens Nyheter. Herbert Tingsten vänder sig i sin grav.

Det är helt enkelt oerhört och otroligt och ofattbart och jag kan inte finna ord starka för att beskriva hur upprörd jag är över denna vanhelgelse av det fria ordet!

Bloggläsare: «DN censurerar. Herbert Tingsten vänder sig i sin grav.»

Takk til snaphanen.dk, for dette overmåte viktige tips