Nytt

Alexander Fridback, 34, er en journalist som har jobbet for flere av Sveriges største nyhetsredaksjoner. Han begynte å arbeide for Sverigedemokraterna tidligere i 2016. Han har skrevet mange debattartikler under pseudonymet Egor Putilov og han forklarer at han har gjort dette fordi han har levd under trusler og at det var nødvendig for å kunne jobbe som journalist utenlands.

– Egor Putilov är min journalistiska pseudonym, som varit viktig att ha när jag arbetat i krigszoner som Egypten och Syrien, där jag blivit gripen. Då är det lätt att hamna i kläm om de googlar och ser vad man tidigare skrivit, under eget namn.

Han har en egen blogg, «putilov.org», som er mye sitert og spredd innen Sverigedemokraterna.

Bloggen omnämns också av sajter som Avpixlat, Fria tider och Nyheter i dag. Kent Ekeroth har så sent som i tisdags länkat till ett inlägg om ensamkommande flyktingbarn.

Før Alexander Fridback ble frilansjournalist, jobbet han ved Migrationsverket.

Fridback har også benyttet andre aliaser og svarer dette da Aftonbladet spør:

– Dessa frågor rör hotbilden mot mig och det skydd som jag fick av polisen bland annat i form av skyddad identitet. Jag kan inte svara mer av hänsyn till min egen säkerhet som er publicering kommer att äventyra.

Fridback innvandret til Sverige fra Russland i 2007.

Svenske journalister føler seg lurt. Fridbacks innlegg under forskjellige pseudonym har ofte vært svært liberale og skapt debatt hvor han da har inntatt motsatt synspunkt under et annet navn.

Journalist Lena Mellin i Aftonbladet skriver:

Som debattör intar Alexander Fridback ofta motsatta positioner. Som Lagerfeldt är han mycket liberal och vill att papperslösa ska få rösträtt i svenska val. Som Putilov är han emot flyktingmottagning. Exempelvis förutspådde han i december förra året på Svenska Dagbladets debattsida rättsstatens kollaps till följd av vad han kallade fri invandring. Exempelvis förutspådde han i december förra året på Svenska Dagbladets debattsida rättsstatens kollaps till följd av vad han kallade fri invandring.

Det finns ingenting som tyder på att Alexander Fridbäck har kontakter med Ryssland. Utom hans sätt att agera. Ryssland jobba gärna genom nationalistiska grupper och partier och deras syfte är att destabilisera. EU står högt upp på listan över organisationer som ska störas sedan de ekonomiska sanktionerna började införas i mars 2014.

Fridback har, i sina olika skepnader, agerat mycket skickligt. Och media, inklusive Aftonbladet, har varit naiva.

Aftonbladet