Tavle

Minervanett har intervjuet Civita-historiker Bård Larsen, og allerede ved tittelen skjønner vi at dette blir interessant: «Holder muligheten for statskupp i USA åpen».

Det forblir litt uklart om dette er en advarsel eller ønsketenkning fra Larsens side, men nok om det. Han tror uansett ikke et statskupp er sannsynlig: «Men jeg holder muligheten åpen».

«Bli med på en lek med USA-dystopier», lokker ingressen. For tre uker siden skrev Kent Andersen en kommentar her på Document under tittelen «Der loven ikke opprettholdes». En mørk beskrivelse av hva som holder på å gå galt i store deler av Europa.

Ai, ai! Enda en morsom dystopi å «leke med» tenkte de vel i Minerva? Men nei, denne dystopien ville Minerva absolutt ikke leke med. Dampende av forakt og indignasjon – og for godt mål: en dose ABB-stempling –  sablet Jan Arild Snoen Andersens tekst i artikkelen «Krigsropet».

Bård Larsen:

– Like fullt trenger vi dommedagsscenarier. De kan vekke oss slik at vi kan avverge de verste mulighetene. Vi trenger pessimister, for mens de fleste av oss tror at alt er timet og tilrettelagt, at historien går på skinner, og at vi bare blir mer og mer fornuftige, kan pessimistene advare oss. I dag reduseres antallet frie samfunn i høyt tempo, og jeg tror at enhver demokrat ser at sivilisasjonen nå knaker i sammenføyningene. Man kan nærmest høre naglene sprette ut av skroget.

Minerva vil gi oss dommedagsscenarier, men bare dem de selv liker.

Les også

-
-
-
-
-
-