TV-kanalen ARD sendte 17. januar en dokumentar som viste at tyske myndigheter så tidlig som våren 2015 ble advart av amerikanerne om at IS benyttet Balkan-ruten til å sende sine folk inn i hjertet av Europa.

Likevel valgte Angela Merkel og hennes regjering å åpne dørene på vidt gap for det som skulle bli 1,1 millioner mennesker.

Det er etterretningsfolk som i frustrasjon forteller ARD om hvordan opplysningene om forbindelsen mellom flyktningstrøm og terror, ble lagt lokk på . De var politisk uvelkomne.

I juni 2015 pågrep polske myndigheter en topp-IS-mann. Det viste seg at han var etterlyst i Spania. Politiet forsøkte å finne ut hvem han hadde reist med og hvem han skulle kontakte.

På høsten ble det klart at IS hadde spesialtrent en gruppe på 60-90 mann for terror i Europa. Det var grunn til å tro at mange var på plass allerede.

Så inntraff 13. november hvor IS myrdet 130 mennesker i Paris.

Selv etter denne massakren gikk SPDs Heiko Maas og CDUs Thomas de Maiziere (bildet) (innenriksminister) på tv og sa at det ikke var noen forbindelse mellom flyktningstrøm og terror. Først i juli 2016 sa Merkel, etter flere terroranslag i Tyskland, at IS kunne, eller kan ha benyttet seg av flyktningruten.

Men fortsatt var Merkel behersket og ga inntrykk av å ha situasjonen under kontroll. Etter julemarkedet 19. desember, var det ikke lenger mulig å holde masken.

Man spør seg: Tror ikke disse politikerne at de noen gang vil bli stilt til ansvar? Foirstår de hva de driver med? At det gjelder krig i Europas byer, mot sivile?

Ut fra hva man ser må man konstatere: Det virker ikke sånn.

Slik er politikerne og myndighetene med på å øke usikkerheten i samfunnet. De er selv blitt en risikofaktor.

En politimann forteller at han ble bedt om å forandre en rapport som dokumenterte sammenhengen mellom flyktninger og terror. Han fikk høre at det var hans egen mening.