Sakset/Fra hofta

Migranter er på vei til Østerrike og Tyskland i en buss gjennom Ungarn den 5. september 2015. Foto: David W Cerny / Reuters / Scanpix.

 

Syrere som har fått lovlig opphold i Tyskland, reiser i økende grad vekk derfra fordi de har vanskelig for å lykkes med å oppnå familiegjenforening der til lands, skriver Die Welt.

Undersøkelser som reportere har gjort i forbindelse med programmet Panorama på allmennkringkasteren Norddeutscher Rundfunk (NDR), viser at flere av disse syrerne nå reiser illegalt via Hellas tilbake til Tyrkia, etter tidligere å ha gjort den motsatte reisen.

På sosiale medier som Facebook finnes det nå grupper hvor tusenvis av syrere utveksler informasjon om den «motsatte flukten». Her blir det også gitt opplysninger om menneskesmuglere og priser. En overfart på grenseelven Evros som skiller Hellas fra Tyrkia, koster for eksempel ca. 200 euro.

Menneskesmuglere bekrefter overfor reporterne at de nå befordrer flere personer til Tyrkia enn fra Tyrkia. En av dem sier at han nå smugler opp mot 50 syrere som har opphold i Tyskland, til Tyrkia hver dag.

Flyktningpolitisk talskvinne for De grønne, Luise Amtsberg, sier i en kommentar at fenomenet er absurd. Men sett fra syrernes synsvinkel er det bedre å være med familien i Tyrkia enn uten familien i Tyskland. Die Linke-politiker Ulla Jelpke mener dette viser at den tyske regjeringens politikk for familiegjenforening er nedrig.

Deres innvendinger har mye for seg, men det ville være både ødeleggende for Tyskland og politisk umulig for landets regjering å forespeile sine velgere en massiv kjedeinnvandring over flere år som følge av exodus i 2015. Kanskje det nedrigste var at Angela Merkel det året gav så mange mennesker falske forhåpninger om et nytt liv for hele familien i Tyskland?

I en utgave av programmet STRG_F – et samarbeid mellom Zweiten Deutschen Fernsehens (ZDF) og konsortiet av allmennkringastere ARD –  med tittelen «Hvorfor syrere forlater Tyskland» blir det ellers opplyst at mange drar sin vei fordi de ikke ser noen fremtidsutsikter der. Mange håper at det skal bli lettere å skaffe seg arbeid i Tyrkia enn i Tyskland.

Men med lovlig opphold i Tyskland må de altså reise ulovlig til Tyrkia, og kanskje er tilbakereisen like risikabel som utreisen.

Ville ikke det mest humane ha vært å si helt fra starten at de som flyktet fra Syria under krigen, kunne glemme drømmen om et nytt liv i et Europa som ikke har plass til dem, og vær så god finne seg i å bli igjen i nærområdene?

Kloke mennesker, som Paul Collier, anbefalte dette helt fra starten av. De mindre kloke, som har hatt makten i disse årene, lærer nå på den harde måten. Kanskje.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.