Familiene Mansour og Wafai i et av de offentlige badene i Aleppo, Syria, den 11. april 2019. Fire av 50 offentlige bad i byen har gjenåpnet, melder Reuters/New York Times. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / Scanpix.

En oppdatering av sikkerhets­situasjonen i Syria som den føderale tyske migrasjons- og flyktning­etaten (BAMF) gjorde i mars, kan resultere i at færre syriske asylsøkere heretter får opphold i Tyskland.

Etaten, som er underlagt det tyske innenriks­departementet, anser ikke lenger krigen i Syria som en lands­omfattende konflikt, skriver Die Welt mandag: Det er kun i noen få områder at det fremdeles pågår strid.

Denne revurderingen har allerede konsekvenser: For mange syrere har avgjørelsene i asylsakene blitt utsatt. Ifølge Die Welts opplysninger gjelder det fremfor alt de som tidligere har fått såkalt subsidiær beskyttelse, som for syrernes tilfelle tidligere gjaldt omtrent halvparten av søkerne.

For disse finnes det ingen individuell forfølgelse. Så langt har BAMF imidlertid antatt at de risikerer liv og lemmer som følge av tortur eller sammenstøt i borgerkrigen. I de nye retningslinjene ser etaten denne trusselen kun i deler av landet. I fremtiden kan det derfor hende at færre syrere får beskyttelses­status her til lands.

Dermed ligger det an til at mange syrere som har begynt et nytt liv i Tyskland, vil miste oppholds­tillatelsen og risikere utvisning til hjemlandet. I de siste årene har Tyskland tatt imot anslagsvis en halv million mennesker fra Syria.

I en konfidensiell rapport som Die Welt har fått tilgang til, fremholder imidlertid Tysklands utenriks­departement at situasjonen forblir utrygg for individuelt forfulgte personer, som fremdeles risikerer vilkårlig arrestasjon og tortur.

Det at den tyske ambassaden i Damaskus har vært stengt siden 2012, viser også hvor skjør situasjonen i landet antas å være. Siden da er det fremfor alt etterretningstjenesten Bundes­nach­richten­dienst (BND) som har holdt kontakten med landet.

Hva som skjer med syrerne som ikke har flyktnings­tatus, kan dermed ende opp som et stridstema i den tyske regjeringen – mellom innenriks- og utenriks­departementet.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.