Demografi

Tysk reportage fra igår, der nu viser en ren kaossituation, og man må gentage, det er kun begyndelsen. Enhver der taler om at modtage masserne der kommer i de næste årtier, har ingen ide om realiteterne.

Tyskland er taget på sengen. Sverige har villet lade sig tage på sengen i flere år. Nu står Østrig og Skandinavien næste på listen. Programmet tror, det er en krise, det er en fejltagelse. De tror, modstanderne er «racister,» det er også en fejltagelse. Fortsatte fejltagelser fra det politiske etablissement’s side, vil kaste os ud i kaos.

Om to eller tre år ved alle, at naive europæere og deres ledere er ved at tømme et bundløst kar. Så stopper det forhåbentlig, hvis Europa’s grænser overhovedet kan bevogtes. snaphanen.dk

Reportasjen fra ARD er severdig, men uten at journalistene helt er klar over hva de viser. Bildene av innenriksminister Thomas de Maizière er talende: Han er først ovenpå når han står i Bundestag, på talerstolen, og snakker om Det store Vi som skal ta imot verdens lidende. Han er mer alvorlig når han sier at Tyskland dette året vil ta imot 800.000, det dobbelte av ifjor.

Men det er først når han er ute på besøk på de improviserte mottakene at han blir flakkende i blikket. Da møter han virkeligheten og den viser overtydelig at kapasiteten er sprengt og at det hersker kaos.

Vi følger en sympatisk, flink flyktningkonsulent i Köningswinter. Kommunen får plutselig beskjed om å ha klar innkvartering til 100 mennesker. De organiserer teltleire og kantine. Alt må stå klart på noen timer. Men de vet ikke sammensetning, hvor mange barn osv. Da de kommer viser det seg å være 130. Det finnes ingen lister, ingen oversikt over hvem de er. De har vært to måneder i Tyskland allerede. Konsulenten ringer til folk sentralt, men blir avspist. De er overveldet og har ingen hjelp å gi. De lokale kreftene må klare seg selv.

ARD er på mottak beregnet på 600, som har 3.000 beboere. Det tar 2 timer i kø å få mat.

Slik fungerer den gode vilje: Den forstrekker seg. Men tyske myndigheter og tysk TV vil ikke godta en slik problemstilling. Både Angela Merkel og ARD snakker om at migrantene utgjør en «nasjonal utfordring» og oppgave, som må løses. I fellesskap.

Men reportasjen har demonstrert at det ikke fungerer på grunnplanet.

ARD viser til tidligere kriser: Under finanskrisen bevilget man 26 milliarder euro, under flommen i 2013 ble det bevilget 8 milliarder. Nå bare 1 milliard.

Men ARD forstår ikke hvorfor det er slikt sprik mellom ressurser og mottak av migranter.

Tysk øvrighet er ambivalent. De vil være gode tyskere, men vil ikke betale prisen. De håper at det «løser seg».

I det tidligere Øst-Tyskland står det mange ledige boliger. I en by som Goslar er det rekker av tomme boligblokker. Men ordføreren sier ingen foreslår at å legge migrantene dit. Flyktninger er en dårlig politisk sak. Man blir ikke gjenvalgt på å tale deres sak. Det gjelder både rikspolitisk og lokalt.

Likevel fortsetter Merkel og mediene å snakke om det nye Tyskland som skal reise seg.

Situasjonen vi ser på filmen kan ikke vare ved. I et slikt tempo vil Tyskland være fullt. Menneskene som overlates til passivitet og venting vil begynne å reagere. De har store forventninger. De trodde de kom til paradis. Men føler seg ikke sett. Hva vil de finne på? Kanskje Brorskapet trår til med sine tjenster og gir dem et alternativ?

Man kan se reportagen uden at kunne se tysk. DasErste, Quelle: ARDBild zur Sendung Panorama, Quelle: Das ErstePanorama extra: Flüchtlinge – wie Deutschland mit ihnen umgeht 31.08.2015 | 44:55 Min. (tysk, utekstet.)