Et enormt ansvar hviler på Alternativ for Tyskland og Alexander Gauland: De etablerte partiene nekter å ta ansvaret for den politikk de har ført og lar opposisjonen til høyre ta konsekvensen. Det er et farlig spill. Foto: Olaf Kosinsky Wikimedia Commons.

Angela Merkel gikk i helgen inn for å slå ned på tendensen vil vold fra høyresiden og brukte uttrykket at hun ville gjøre det «uten hemninger». Hun viste null interesse for å forstå hva det er som skaper raseriet mot eliten.

Samtidig sier en partifelle av henne, Friedrich Merz, at CDU/CSU og de andre partiene er ved å tape tilliten til folk i forsvar og politi. De føler seg sviktet og går til Alternativ for Tyskland.

Men heller ikke Merz spør seg hvorfor mannskapet mister tilliten, kun at det må slås ned på en utvikling som de ikke liker.

Tyske medier og politikere gir Alternativ for Tyskland skylden for volden fra høyre. De anklager AfD for å skape hat mot de etablerte. Men setter de likhetstegn mellom hat og politisk kritikk som de ikke liker? Bruken av nazi-kortet er enda giftigere i Tyskland enn andre steder.

Bekjemper man ideer med politi? Angela Merkel burde vite bedre.

Historisk erfaring

Det er som om historisk erfaring er kastet ut av vinduet. En politisering av politiet og hardere virkemidler mot høyredreiningen vil øke motsetningene i samfunnet og radikalisere høyrefløyen, nettopp den utviklingen Merkel & Co sier de vil bekjempe.

Eliten har en blindsone: Den er ute av stand til å se konsekvensene av den politikk den selv fører. Det er som å dra seg selv opp etter håret. I stedet reagerer den emosjonelt, nettopp slik de anklager høyrefløyen for å gjøre.

Det er en meget urovekkende utvikling og kan øke polariseringen i Vest-Europa til et nytt nivå, samtidig som USA er opptatt av sine egne interne motsetninger. De er store og volden i USA har stort sett kommet fra venstresiden. Men situasjonen i Vest-Europa er likevel farligere, fordi den utspiller seg mot bakgrunn av en økende muslimsk befolkning som utfordrer europeernes samfunnsform på flere nivåer: Verdimessig, med kriminalitet, parallellsamfunn og terror. Islam preger samfunnslivet mer og mer, i stedet for å forstå befolkningens bekymringer, er det vanlige mennesker myndighetene langer ut etter.

Uten tabuer

De tonene som Merkel sendte ut i helgen var ikke gode.

»Højreekstremisme må bekæmpes uden tabuer,« siger Merkel, som lørdag talte i Dortmund på en årlig protestantisk mærkedag.

Når en tysk statsleder bruker slike uttrykk burde det få noen og enhver til å spisse ører. «Uten tabuer» må forstås som at de vanlige borgerretter ikke skal gjelde overfor høyrefløyen. Når man ser hvordan Merkel har omtalt PEGIDA og protestene mot innvandrervold er mønsteret og retningen helt tydelig: Hun tillegger høyrefløyen hat og ikke legitim politisk bekymring. Det er en hersketeknikk som gjennomsyrer offentlig forvaltning. Man vil bekjempe hat på alle områder, men det er de innfødtes hat man mener, ikke det muslimske.

Med de galopperende tendensene til parallellsamfunn og kriminalitet vi ser i Vest-Europa vil de innfødte oppfattet at myndighetene vil disiplinere dem og bruke statens politi- og justismyndighet. Når man vet hvilke midler de har til elektronisk overvåking kan man si at skadepotensialet er proporsjonalt med mulighetene for kontroll og intimidering.

Blindsonen utvides

Men det er som om politikerne og mediene ikke vil forstå konsekvensene av deres egne handlinger. Det er en viss logikk i det: De har ikke villet forholde seg til konsekvensene av sin egen politikk, og nå utvider de blindsonen til å gjelde kontroll, intimidering og straffeforfølgelse av politiske meninger.

Det er spesielt bekymringsfullt når det kommer fra Tyskland.

En vanlig tolkning av Merkels åpne armer-politikk i 2015, som lot 1,1 million migranter inn, er at hun ikke tålte tanken på at tyske vakter skulle stenge grensen for folk på «flukt».  Det er en bekvem fortolkning, men den underslår at Merkels aktive rolle: Hun suspenderte Dublinkonvensjonen og ville bygge en migrasjonspolitikk med byrdefordeling inn i et nytt Europa. Merkel så strømmen av mennesker som en politisk mulighet. Det er kommet inn et element i politikken av store beslutninger med omfattende ringvirkninger: Beslutninger som tidligere ville krevd utredning og debatt, fattes nå nærmest over natten: Etter Fukushima-ulykken i Japan bestemte Merkel seg for å nedlegge all kjernekraft. Det grønne skiftet er et radikalt grep som destabliserer tysk energiforsyning og gjør at også Norge trekkes inn for å dekke inn underskuddet.

Tidligere ville man sagt at dette var ekstremistisk politikk. Politikere med makt og ansvar skal ikke oppføre seg slik. Det destabiliserer samfunnet.

Når misnøyen brer seg, reagerer politikerne med overvåking, kontroll og hatlover. Også de gule vestene og Folkeaksjonen mot bompenger, blir møtt med samme avvisende holdning.

Både Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre sa sist uke at de som ville ha tilbake bilen i sentrum kunne ryke og reise. De hadde ikke noe i Arbeiderpartiet å gjøre. De kunne stemme på andre.

Dette er nye toner og helt uhørt til å komme fra et ansvarlig parti.

Det virker som det skjer en parallell radikalisering av politikere som føler seg presset.

Merkel begrunnet hvorfor det var nødvendig å bryte tabuer for å holde v0ld fra høyre i sjakk:

»Ellers mister vi enhver troværdighed,« tilføjer hun og understreger, at forbundsregeringen tager trusler fra højreekstreme »meget, meget alvorligt«.

Man må gni seg i øynene og lure på om hun er sitert korrekt.

Forsvar

Friedrich Merz snakker som om toget allerede er gått for politi og forsvar: Tilliten er borte.

Friedrich Merz, a senior MP and grandee in the Christian Democratic Union,   said that parts of the army and police force had been “lost” to the
far-right Alternative for Germany (AfD), in part because their members  felt let down by mainstream political parties.

Han har slektninger som forteller ham hva som skjer:

Mr Merz said the “organs of state security” needed to act quickly to stop   the spread of far-right ideas among soldiers and police officers. “I have
close relatives, many friends and acquaintances who are with the   Bundeswehr and the federal police,” he told Bild am Sonntag. “They tell me
how the mood is there, how many feel abandoned by their employers. We’re   obviously losing parts of the armed forces to the AfD. We’re losing parts
of the federal police to the AfD.

Innenriksminister Horst Seehofer fra søsterpartiet CSU snakker som Merkel: Nå må hanskene tas av. Han varsler «kontroversielle skritt».

Horst Seehofer, the interior minister, said the government was ready to take controversial measures, in a country acutely conscious of its Nazi
past, and use hate speech laws to restrict the right to express extremist  views online.

Snarere enn godhet var det et annet trekk som slo inn i tysk politikk i 2015: De store sprangs politikk, villigheten til å gå til ekstreme ytterligheter. Når tyskerne gjør noe klarer de ikke stoppe. De overdriver slik at midlene får en selvdrivende kraft.

Det later til at Berlin står klar til et annet nivå. Berlin svarer på utfordringen med metoder vi kjenner så altfor godt.

Men historien er utvisket og politikk er blitt et hypermoralistisk univers, der de gode kan tillate seg hva som helst i kampen mot det onde.

Det lover ikke godt.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.