Nytt

Mens nordmennene gikk til valgurnene mandag kveld, befant den tyske statsminister og CDU-leder Angela Merkel seg under en utspørring i studioet til allmennkringkasteren ARDs valgsending. Det skal som kjent holdes parlamentsvalg i Tyskland den 24. september.

Der Spiegel skriver at Merkel gjorde en svært god figur under sendingen, hvor hun gjennom 75 minutter besvarte spørsmål fra et publikum bestående av 150 personer.

Det handlet om disse temaene: Pensjoner, barnepass, pleie, miljøvern, landbruk, flyktninger, rasisme, diesel-skandalen, dyrebeskyttelse, forsvaret og Tyrkia.

De fleste emnene var nokså trygg grunn for statsministeren, som leder soleklart på meningsmålingene og nesten garantert blir gjenvalgt i jobben.

Programmets mest bemerkelsesverdige ordveksling fant sted da en mann fra Thüringen, som roste Merkel for den økonomiske politikken, spurte henne hva hun ville gjøre med den «overdrevne fremmedgjøringen» på grunn av alle asylantene. Mange syrere er militærnektere, hadde han lest. «Hvis våre besteforeldre hadde vært det samme i 1945, ville det ikke ha eksistert noe Tyskland lenger», la han til – kanskje noe unødig, og ikke med verdens største musikalitet.

Noen i publikum buet, men Merkel løftet fortjenstfullt hånden for å få dem til å holde opp, og fortalte ham at syriske militære tvinges til å drepe egne landsmenn, innen hun la til:

Ingen i Tyskland har fått noe mindre på grunn av flyktningene, og hverken sosial- eller utdanningsstøtten er blitt kuttet, fremhevet Merkel, idet hun suverent forsvarte sin politikk. Hun uttrykte forståelse for mannens sorger, men hadde et klart budskap til ham: «Ha et åpent hjerte for mennesker som har det mye dårligere.»

Statsministeren unngikk altså å besvare spørsmålet direkte. Men det hun sa, betyr utvilsomt at hun i praksis ikke lar seg affisere av at tyskere føler seg fremmedgjort i sitt eget land.

For å slippe å gjøre det til noe tema, valgte hun i stedet å snakke om offentlige pengeytelser, som om det var for å si: Kos deg med pengene som skaffes til veie av den solide økonomien du anerkjenner, og venn deg til at Tyskland ikke lenger føles som noe hjem for deg.

Om ingen har fått noe mindre på grunn av «flyktningene», er det nok mange som vil hevde at de har fått det verre, for eksempel fordi de ikke kan bevege seg i det offentlige rom fullt så sorgløst som før.

Eksemplene er legio, fra offentlige bad og parker via domkirkeplassen i Köln og til åstedene for vinningskriminalitet, seksualforbrytelser eller den ultimate forbrytelse. Den 19 år gamle medisinstudinen Maria Ladenburger kom aldri hjem den 16. oktober 2016, men ble voldtatt, drept og kastet i elven av den afghanske asylsøkeren Hussein Khavari, som kom til Tyskland i 2015. Hva terroren angår…

Når Merkel aldri konfronteres med slike utviklingstrekk, må man gi Jürgen Habermas rett i sin påstand om at tyske medier i bunn og grunn er servile overfor makten.

Hvorvidt mannen fra Thüringen vil stemme på CDU, vites ikke. Men Merkel har sannsynligvis skaffet seg endel nye velgere.


Tilhengere av statsminister og CDU-leder Angela Merkel under et valgkamparrangement i Torgau den 6. september 2017. Foto: Reinhard Krause / Reuters / Scanpix.