Bildet: Pressetalsmann Sean Spicer viste at han mestret spillet mandag. I fem kvarter holdt han på. Trump har fått seg en god talsmann, ingen liten detalj for en president som ligger i feider med mediene. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix.

Pressetalsmann for Det Hvite Hus, Sean Spicer, holdt den første ordinære pressebriefen mandag. Spicer ga en imponerende oppvisning: Han mestret spillet. Trump har fått en meget dyktig talsmann. Med tanke på hvor anspent forholdet til mediene har vært, er det av stor betydning.

Pressen ville teste Spicer etter lørdagens slakt av tallene for fremmøte på innsettelsen. Men også denne versjonen kunne Spicer nå korrigere: Han hadde aldri sagt at fremmøtet in person var det høyeste noensinne. Det han hadde sagt, var at fremmøtet in person og globalt var det største noensinne, og med det mente han via YouTube, iPad, mobiler, dvs. strømming. Totalen er den største. – De hadde ikke YouTube i 1981, da Reagan ble innsatt, sa Spicer syrlig.

Noen ville terpe på storyen, men Spicer hadde mye ammunisjon på lager: Hvorfor er dere så negative? Dere har vært det helt siden Trump lanserte sitt kandidatur. Referenget har hele tiden vært: Det vil han ikke klare. Når han har klart det, er det det neste hinderet han ikke vil klare å forsere. Nå er det de nominerte som ikke vil bli godkjent. Skjønner dere ikke at dette begynner å bli slitsomt? spurte Spicer.

Mediene slår alt opp som en stor negativ nyhet om Trump eller hans mannskap. Mediene har gjort et stort nummer av telefonisk kontakt mellom Michael Flynn og den russiske ambassadøren 29. desember, samme dag som Obama skulle kunngjøre at 35 russiske diplomater skulle utvises. Hva ble sagt?

– Jeg har snakket med Flynn og spurt ham om samtalen. Nei, det var en telefon, sa Spicer. Mediene fikk det til å høres ut som om Flynn drev klandestin kontakt. – De snakket om de omkomne musikerne etter flystyrten i Svartehavet, gratulerte hverandre foran nyttår, snakket om de forestående Syria-forhandlingene og drøftet muligheten for en telefonsamtale mellom Putin og Trump.

Den har ennå ikke materialisert seg.

Nå er det først Theresa Mays tur. Hun kommer fredag. NRK har kjørt på at May kommer til å ta opp ting hun har reagert på ved Trumps uttalelser og planer. Hva bygger de dette på? Ren ønsketenkning. Trump og May har allerede snakket sammen, og de kommer meget godt overens. Mye tyder på at møtet fredag blir inngåelsen av en politisk pakt: Trump vil hjelpe Storbritannia til å få en god handelsavtale. Det styrker Storbritannias aksjer vis-à-vis Brussel. Obama sa som kjent at britene måtte stille bakerst i køen.

Med Trump er det omvendt. Obama sendte Churchill ned i kjelleren. Trump hentet ham opp igjen.

Dagens journalister interesserer seg ikke for Churchill. Det gjør Trump.

Innvandring står høyt på dagsordenen. Trump prioriterer dem som har begått kriminalitet og er illegale. De skal ut.

Mandag hadde han møte med lederne for de store selskapene. Han spurte dem hva som hindret dem i å ansette flere mennesker. De hadde sagt at det var usedvanlig oppmuntrende å bli invitert til Det hvite hus og bli spurt om råd. Bare noen få av de fremmøtte hadde opplevd det under Obama. Også fagforeningsledere meldte om liten kontakt under Obama.

– Trumps jobb er å lytte, sa Spicer. Han kommer til å spørre folk om deres mening og lytte.

Det så ut til at svarene falt i god jord.

Spicer virket profesjonell. Når man leser utenlandske medier eller hører på CNN, skulle man tro at Trump-leiren var en gjeng amatører som ikke vil klare å styre skipet. – Trump kommer ikke til å vare i fire år, spådde John Kerry.

Spicer kom igjen og igjen tilbake til den negative rapporteringen. Den er demoraliserende, sa han.

Det virket som Spicer hadde full kontroll. Han var nærværende. Pressetalsmennene/-kvinnene til Obama har vært unnvikende og har gått rundt grøten. På mange sensitive punkt har de ikke hatt svar overhodet, som vedrørende Benghazi eller Hillarys eposter. Pressen har vist en påfallende mangel på kritisk sans. Denne unnfallenheten og tafattheten har gjort at Obama har kunnet si at det ikke var noen store skandaler under hans tid. De ordene kan komme til å hjemsøke ham.

Trump har hatt en kontinuerlig skandale å hanskes med helt siden han stilte til valg.

Er det utsikter til at stormen legger seg? Det løyer kanskje innimellom. Men med Trump skjer det noe. Kanskje pressen etter en stund vil finne ut at det er mer moro med Trump enn med kjedelige No-Drama-Obama?

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂