Nytt

Bildet: Sarah Huckabee, datter av Mike, har Uriasposten med å svare på journalistenes spørsmål. De leter etter sprekker i Trumps  forsvar, og angriper hvis de merker den minste uoverensstemmelse, eller tvil om hva et utsagn betyr. Det sluker mye ressurser og gir negativ reklame. Nok er nok, sier Trump. Foto Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

De siste døgn er det blitt tydelig at Trumps talspersoner, Sean Spicer og Sarah Huckabee, har en umulig oppgave: De stiller til den daglige pressebrief i Det hvite hus, som har utviklet seg til en blanding av avhør og spissrotgang.

Det hjelper heller ikke at presidenten endrer begrunnelser for det han gjør, og sier ting på kryptisk maner via twitter som lar seg tolke på flere måter. Pressen hiver seg på og vil ha klare svar på hva de betyr, men det kan ikke talsmennene gi dem, for det vet ikke hvorfor Trump endrer mening. Det ville vært halseløst av dem å utlegge hva presidenten egentlig mener.

Svaret på denne «mellom barken og veden-posisjonen» kom Trump selv med i en tweet fredag morgen:

“As a very active President with lots of things happening, it is not possible for my surrogates to stand at podium with perfect accuracy!” @realDonaldTrump posted. “Maybe the best thing to do would be to cancel all future ‘press briefings’ and hand out written responses for the sake of accuracy???”

Mediene får dette til å handle om en president som er impulsiv, irrasjonell og et Hvite hus som er ute av kontroll. Men så enkelt er det ikke.

Sean Hannity sa natt til lørdag at det handler om et pressekorps som kun er ute etter én ting: Å ødelegge presidenten. Derfor utvikler den daglige pressebriefen seg tili et tredjegradsavhør hver gang.

Situasjonen er helt unik. Pressen fråtser i angrep og kritikk og seertallene stiger. Men det er ikke i presidentens interesse å være kanonføde for mediene.

Obamas pressebriefer var dørgende kjedelige, så kjedelige at de kun ble sendt på C-Span. Det var ingenting å melde. Mediene strøk Obama med hårene.

Obama ga for øvrig nesten aldri intervjuer i de åtte årene han var president. Han sto frem for pressen når det skjedde noe alvorlig, tok nok spørsmål og det var det. Obama ville ha full kontroll og mediene føyde seg.

Med Trump har de fått en president som er aktiv, pågående i forhold til offentligheten og derfor stiller seg til disposisjon for mediene. Men mediene er ustyrlige. De føler ingen takknemlighet, ikke en gang respekt. De jager i flokk og byttet er presidenten.

Trump ser ut til å ha kommet til samme konklusjon som Hannity: Hvorfor la dine motstandere ødelegge deg? Dagens pressebrief vil bli erstattet av forhåndsinnleverte spørsmål og svar. Så kan alle se hva begge sier. I dag velger mediene ut en detalj og borer videre i den, og henger det ut som Watergate eller statskupp. Det finnes ingen grenser.

Mediene svimer igjen av varslet om å stanse den daglige spissrotgangen. De forstår at de kommer til å miste verdifull sendetid.

Men som Charles Krauthammer sa til Fox News’ Bret Baier: Republikken overlevde før pressebriefene, og vil gjøre det om de stanser.

Trump har antydet at han vil overta pressebriefene selv, ca annenhver uke.

Krauthammer sa at det kanskje er like greit. Da får pressen svar fra sjefen selv, og ingen gjør det bedre enn ham, sa Krauthammer.

 

Artikkelen i Daily Beast gir et intrykk av hvordan mediene spinner storyen:

OVERWORKED AND UNDERCUT
White House Staff React in Real-Time as Trump Tweets: ‘Jesus’

 

“It’s not that we don’t know what the president wants to say, it’s that the president doesn’t know what the president wants to say,” the staffer said.

Men dette er bare en gjenspeiling av at mediene sparker ballen videre med en gang, og når presidenten svarer henger talsmennene igjen, de kan ikke svare på vegne av seg selv og presidenten er ikke alltid tilgjengelig.

At Friday’s White House press briefing, Sean Spicer explained that he and his staff do their best to gather relevant information from the president before briefing the press, but that Trump is occasionally unavailable and some information isn’t readily attainable.

An exasperated White House staffer on Friday described a different dynamic, saying the West Wing often struggles to keep up with Trump’s kinetic and unilateral public messaging operation and tweets and interviews that often diverge from the official White House line on the day’s events.