Klassekampen har intervjuet Toril Aalberg, professor og valgforsker ved NTNU i anledning Faceook-stuntet til Norsk Organisasjon for Asylsøkere og Sylvi Listhaugs utsagn om hylekoret som tar helt av.

Aalberg mener Listhaugs måte å kommunisere på har klare populistiske trekk, og likheter med det som skjer i USA og Europa der høyre-populistiske partier har styrket seg de siste årene:

Vi liker å kalle oss annerledeslandet, men vi er ikke forskånet fra å bli påvirket av populistisk kommunikasjon. Det er typisk populistisk å utgi seg for å snakke på vegne av folket, og så utdefinere «eliten» eller andre utgrupper som folk ikke vil «folket» vel.

På spørsmål fra Klassekampen om Listhaug kan sammenlignes med Donald Trump, svarer hun:

Det er elementer som ligner: måten hun bruker et enkelt språk og tilsynelatende forenkler vanskelige saker. Måten hun lager et fiendebilde av eliten på, er også typisk for kommunikasjonsstilen hun delvis deler med Trump.

Aalberg mener Listhaugs stil er konfliktdrivende. Hun setter grupper opp mot hverandre og mangler forståelsen for andre perspektiver.

Men er det virkelig slik at det er Listhaug som forenkler? Det er ganske utrolig hvor lett den innvandringsliberale fløyen av norsk politikk slipper unna med sin egen retorikk. For hvem er det nå egentlig som forenkler, når det kommer til stykket?

Listhaug vil ha kontroll over landets grenser. Hennes motstandere sier ja til en globalisering der fri flyt av mennesker er målet, for dem er det norske noe som kun er i endring, det finnes ingen norsk kultur. De nekter å se på kulturelle forskjeller og hevder at religionen er en privatsak, for det har den norske staten bestemt at den skal være, sekulær religionspolitikk kalles det. Men det er ingen  som spør om virkeligheten oppfyller deres ideologiske drømmeverden.

15122960_1692567951055902_2892210931953760594_o

Tegning: Thomas Knarvik

Det handler om integrering, sier Listhaugs motstandere, som om alle egentlig ønsker om å bo i deres Kardemomme-by. At det finnes svært mange innvandrere der ute som ikke liker norsk kultur, som finner vårt likestilte samfunn som rendyrket blasfemi, er for dem irrelevant. Alle blir selvfølgelig gode nordmenn i det de krysser grensen og møter en norsk sosialarbeider. Om det kommer 1000 eller 100 000 betyr ingenting, våre åpne armer vil omvende dem alle. Det er de økonomiske og sosiale betingelsene som skaper terror fikk vi vite etter at muslimer hadde drept jøder i Paris. Ingen klarte å svare hvorfor jødene var ansvarlige for muslimer har det med å slite på arbeidsmarkedet.

Hvem er det egentlig som forenkler? Hvem er det egentlig som driver fram konflikter?

Aalberg hevder at Listhaug er høyre-populist fordi hun hevder å snakke på vegne av folket. At ingen målinger viser at folket ønsker svenske tilstander, er selvfølgelig irrelevant. At innvandringsliberalerne selv gjerne stempler sine motstandere, er legitimt, det er bare ordinært politisk arbeid. Når Listhaug gjør det samme er det høyre-populisme, hun skaper selvfølgelig fiendebilder. At politikk også handler om det, skal vi ikke snakke høyt om, og det faktum at mange av dem som kommer, faktisk er fiender av den norske kulturen, stemmer ikke med deres ideologiske overbevisning og skal derfor ties i hjel.

Kjære politiske motstandere; er det virkelig slik at vi som hevder at forskjeller finnes, forenkler, mens de som hevder at vi alle er like, at religioner, kulturer eller identiteter er illusjoner, og dermed irrelevante, har forståelse for at det finnes flere perspektiver? Kan noen svare på hvordan det er mulig å påstå at man har flere perspektiver i hodet, når man i virkeligheten bare har ett?

Og er ikke liberalernes argumentasjon et maktspråk verre enn det Listhaug noen gang har brukt? Drøm gjerne om en verden i full harmoni, men ikke kom å si at det er Listhaug som forenkler. I denne debatten er det Listhaug som har flere perspektiver, hun og ingen andre.

Og kom ikke og si annet enn at også liberalerne liker å si at de snakker på vegne av folket.

 

Les også

-
-
-
-
-
-