7127162_fullsize
Johan Tobias Sergel (1740-1814)
Penn og lavering 20,5 x 33 cm, privateie.

Lavering (av fransk laver – vaske) er enkelt sagt monokrom vannfarge, der tusjen (gjerne sepia – blekksprutblekk) fortynnes med vann til passende tone, og påføres papiret med pensel. Det kan – som her – også tegnes med penn. Sergel er best kjent for sine skulpturer, særlig Gustav IIIs bronsestatue på Skeppsbron i Stockholm, foran Stockholms slott, men fra hans hånd er det også bevart en mengde skisser, karikaturer og andre tegninger.

Denne lille karikaturtegning fikk tilslaget ved SEK 188 800,- (inkludert gebyrer) ved auksjon hos Bukowski i Stockholm. På denne siden er det også gjort rede for begivenheten som ligger til grunn for tegningen.

Johan Tobias Sergel var uten tvil Sveriges ledende billedhugger i kong Gustav IIIs regjeringstid (1771-1792), og blant Sergels nære venner finner vi blant annet den jevnaldrende Carl Michael Bellman (1740-1795)

ANNONSE

I Fredmans epistel n:o 33 – Stolta stad – tegner Bellman et levende bilde av sin samtids Stockholm og det flerspråklige livet på Skeppsbron (versjonen her er noe forkortet).

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629