Tensta er en bydel i Stockholm kommune, og har beryktede naboer som Akalla, Husby og Rinkeby for å nevne noen. Alle er de «barn» av Miljonprogrammet. Om lag 90 prosent av innbyggerne i Tensta har utenlandsbakgrunn, et faktum som i utgangspunktet ikke behøver å bety noe som helst. I likhet med alle andre drabantbyer har Tensta et kjøpesenter som har det meste for de fleste.

Tensta1

Rawabi Phone, Sirwan frisör, Pur hair salong, Almaza sköhetssalong, Tiba guld och ur, Seynur damkläder, restaurang Khan Baghdad, Rawabi foto, Forex bank, Kronans apotek og Lidl er bare noen av de 30 butikkene inne på senteret som har et stort potensiale ifølge en av butikkeierne. Å si at potensialet er stort er en pen omskrivning for at det egentlig går ganske dårlig, – og det gjør det.

Sentersjef Mats Carinder forteller at tre butikker nå avvikler driften. Tidligere har fem forsøkt å selge lokalene, men fikk ikke den prisen de ønsket og driver videre. I hvert fall for en stund. Det blir stadig lengre mellom kundene og utryggheten brer seg. Mens lokalavisen er på senteret skjer det plutselig noe;

«Högljudda röster hörs inne i Tensta galleria. Klockan är strax efter ett mitt på dagen och två män i 30-årsåldern har precis hamnat i ett bråk inne i gallerian och en kniv är inblandad. Männen försvinner från platsen, ingen tycks ha kommit till skada. En butiksägare suckar. – Förstår du nu varför jag lagt ut min butik till försäljning, jag orkar inte mer.»

Butikkeieren forteller om stadig færre kunder og at det blir vanskeligere å drive butikken og betale regningene. Litt lengre ned i «gallerian» som senteret kalles har en butikkeier tilsynelatende gitt og opp. Hyllene er tomme og vegger er murt igjen, men han holder fortsatt åpent. Så vidt det er.

– Se i min butik, den är tom. Jag vågar inte ha framme våra varor. Varje dag funderar jag på om jag ska stänga igen min butik eller inte.

Forskere trekker frem viktigheten av det «synlige samfunnet». Det kan være politi og vektere som patruljerer, et og annet offentlig kontor og er variert tilbud av butikker og restauranter som i sum medfører at områder fylles av mennesker med gode hensikter. Slik er det ikke lengre i Tensta. Professor i urbane studier ved universitetet i Gøteborg, Ove Sernhede, mener problemet med utrygghet og mangel på blant annet offentlig forvaltning må tas på alvor.

– Frågorna måste upp på en högre politisk nivå. Man måste göra ordentliga satsningar i områden som Tensta, som till exempel utbildningssatsningar, ge hopp om att få jobb och ge personer i området en andra chans.

Det høres fint ut med ønske om å bidra til å gi innbyggerne både jobb og håp, og at spørsmålene må opp på et høyere politisk nivå, men i mellomtiden går tiden og utryggheten bare øker i takt med at kundene forsvinner. De næringsdrivende vet at de ikke har råd til å bli sittende med ulønnsomme butikklokaler, men ingen vil kjøpe. De er ikke penger å tjene på å drive videre, de har ikke råd til avvikle. Det er catch 22 om igjen. Butikkhyllene er tomme, kundene er borte. Butikkeierne teller på knappene, som er det eneste de sitter igjen med etter endt arbeidsdag.

Det er bare et tidsspørsmål før lysene slukkes.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂