Kunstbilde

1219px-Pierre-Auguste_Renoir_-_Femme_avec_parasol_dans_un_jardin_-_Google_Art_Project
Pierre-Auguste Renoir (1841–1919)

Olje på lerret, 54,5 x 6 5cm, Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid

Renoir regnes, sammen med Monet, Manet, Sisley og flere andre som impresjonist. Svært enkelt sagt består impresjonisme i å male det man personlig oppfatter, det personlige inntrykk (impression), og ikke først og fremst hva man «vet» at man har foran seg. Impresjonismen utgjorde et brudd med den akademiske tradisjon, og fikk etter hvert mange utøvere, både i Frankrike og andre land.

I Madrid finnes det tre imponerende kunstsamlinger man absolutt bør besøke. Heldigvis ligger de ikke så langt fra hverandre. Det best kjente er selvfølgelig Prado for eldre kunst, Reina Sofia for moderne verker som Picassos Guernica – og Museo Thyssen-Bornemisza, som inneholder en imponerende samling av både eldre og nyere kunst, hvor man finner mindre kjente verk av de fleste store navn innen vestlig kunst.

Om man er på de kanter, bør man nok avsette minst én dag for hvert av muséene – og leve med risiko for å bli utsatt for Stendhal-syndromet