Olav Gimse er studieleder i FrP Nord-Trøndelag og medlem i kommunestyret i Meråker. Han har på Facebook skrevet at «Praktiserende muslimer har ikke noe i vårt samfunn å gjøre» og at Koranen ikke er «forenelig med et fritt Norge».

Nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, kommenterer utspillet og kan ikke dy seg for å trekke paralleller til jødeparagrafen.

– Vi hadde i sin tid en paragraf som sa at visse grupper ikke var velkommen i dette landet. Ved å si at praktiserende muslimer ikke har en plass i Norge, så går man løs på religiøse mennesker. Det er ugreit.

Religiøse mennesker – ordene har ulike assosiasjoner. I Det gamle Norge var storsamfunnets assosiasjoner til begrepet religiøse mennesker ofte knyttet til ord som bedehus, trangsynthet og pietisme. Ingen var redd for bedehusfolket. De var hverken voldelig eller truende. De religiøse følte seg kanskje litt bedre enn oss andre, og vi andre følte oss kanskje litt bedre enn dem. Men hverken vi eller bedehusfolket fryktet hverandre. Ikke på ordentlig.

I nye kontekster; i et nytt Norge med en ny religion, kan religiøse mennesker få en uhyggelig betydning og assosiasjoner trekkes til de mest makabre volds- og terrorhandlinger. Dette vet nordmenn, men Kohn later som han ikke vet. Kohn vil isteden holde kurs og belære oss om religiøs toleranse.

– Han har vondt i holdningene sine, og burde lage noen kurs for seg selv siden han er studieleder, i både menneskelig og religiøs toleranse. Og da er jeg klar til å komme opp å være kursleder, sier Kohn.

 

Trønder-Avisa