Danmark har en annen offentlighet enn Norge. Derfor må kommentarene til Document.dk være annerledes enn til Document.no. Men det går an å spille tilbake til Norge og forklare konteksten.

Dagens danske leder: Enten beskytter man islam eller demokratiet, er krass etter norske forhold. Den trekker det litt lenger enn det som er vanlig i Danmark, men ikke mye. Den fullfører bare resonnement som ligger der. Skreller man vekk alt utenomsnakk er det det det handler om.

Det sitter langt inne å innrømme det. En hel falang av meningsdannere skal hindre at slike ytringer kommer ut i offentligheten i Norge, jfr. gårsdagens kronikk i journalisten.no. Underskriverne appellerte til redaktørene om å innføre sensur. Frivillig.

Danmark gir en plattform å stå på som er kommet lenger enn Norge. Slik er det. Vi har lært mye av Danmark og bevegelsen mellom de to offentlighetene tror vi vil berike leserne på begge sider.

Vi har opprettet en kategori på Document.dk som kalles Tavle. Det er ment som tabula rasa, en tavle man noterer på. Det er meningen at vi skal kommentere hva vi legger ut. I internettalderen er alt en kommentar til noe annet. Enhver tekst har et metanivå.

Det er her tradisjonelle medier kommer til kort. De er ikke villige til å akseptere at en tekst endres i takt med hva som skjer. De tror de kan definere teksten. Men det er ingen som er «herre» og kan dosere hva som er virkeligheten lenger.

Vi arbeider med design på den danske siden. Når vi er fornøyd vil den norske få samme uttrykk.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂