Bob Dylan sang: You don’t need a weatherman to know which way the wind blows. Når aviser sparker sine mest populære skribenter, er noe galt. Da fungerer ikke pressen som den skal. Det gjorde ikke Fox News da de sparket Tucker Carlson, og det samme skjedde med Mikael Jalving før jul.

De er ikke de eneste: Julie Kelly, den journalist i USA som vet mest om 6. januar, har ikke blitt invitert på Fox News siden Tucker ble sparket. Det var et vannskille.

Konformitetstrykket er enormt, og de som ikke vil marsjere i takt, men tvert i mot har vist tegn på selvstendig tenkning, er ute.

Da må vi spørre: Hvordan skal det gå med pressefriheten og ytringsfriheten?

Det er ingen tvil om at vi lever i en skjebnetid for demokratiet, og trusselen kommer innenfra. Spol bare ni år tilbake så het det Je suis Charlie. Alt som kunne krype å gå ville vise sin solidaritet. Nå er det stille. Franskmenn stilte opp for Samuel Paty, og nå Dominique Bernard, begge lærere som ble drept på jobb. Men våre medier har holdt avstand. De regulerer hvor mye negativt om «islam» de vil ta inn.

De overlater jobben til oss. Vi skal ta den. Det som skjer i Europa er slik at man må si fra for ikke å bli en puslete feiging i barnas øyne.

Den danske historikeren, forfatteren og journalisten Mikael Jalving er kraftfull. I Oslo onsdag 17. januar vil han fortelle om hvordan Danmark har gått fra å trykke og forsvare karikaturtegningene i 2005/06 til å vedta en lov som forbyr krenking av islam 18 år senere. Det er ikke til å tro, og våre medier skriver da heller ikke mye om det. De forstår at dette vil kunne vekke folk.

La danskene gå foran, tenker de kanskje. Hvis danskene får knektet ytringsfriheten blir det lettere for oss.

Vi er både stolte og glade over at Jalving sa ja til å skrive for oss. Det gir oss sjansen til å forstå mer av hva som skjer sør for Skagerrak. Det er et skjebnefellesskap mellom de nordiske land. Jalving har vært spesielt opptatt av Sverige, men vil også lære mer om Norge.

Vi har registrert over mange år at interessen for Norge er laber i Danmark. Slik har det vært, men det betyr ikke at man ikke kan gjør noe med det. At Mette Frederiksen, en sosialdemokratisk statsminister, velger å bøye nakken for islam, er historisk. Det samme kunne Støre ha gjort.

Vi tror ikke det er i befolkningens interesse, og vi tror heller ikke det er hva den ønsker. Hvis det går opp for folk hva som skjer, vil de reagere og etterlyse handling.

Jalving på laget betyr en stor tilvekst til Document.dk.

Onsdag 17. januar har du sjansen til å oppleve Jalving live hos Document.

Velkommen!

Møtet finner sted i kort gangavstand fra Nationaltheatret stasjon som opplyses på billetten.

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.