Unge Høyres Kristian Tonning Riise var på morgennyhetene med forslaget om at asylsøkere ikke lenger kan komme til Europa, men må få hjelp i nærområdene.

– Men er ikke det FrP-politikk, spør NRKs programleder.

-Det er den eneste fornuftige løsningen, ellers bryter asylinstituttet sammen, svarer Tonning Riise.

Foruften er ved å havne på høyresiden og det burde alarmere venstresiden. Men enn så lenge forsøker den seg med moralske lanser.

En av de verste er KrFs Knut Arild Hareide som for første gang møtte innvandringsminister Sylvi Listhaug til holmgang i Politisk kvarter. Hareide forsøkte seg umiddelbart med moralsk spidding: Hennes sjef var tre ganger blitt spurt om hun ville kommentere Listhaugs uttalelse om at «den som ikke føler uro for fremtiden på sine barns vegne lyver». To ganger unnlot hun å svare og tredje gang vek hun unna. Det var i Stortingets spørretime. Bevis på at selv ikke statsministeren vil gå god for sin statsråds retorikk, triumferte Hareide.

Men Listhaug lar seg ikke vippe av pinnen. – Jeg har lært meg til å snakke sant, sa hun til Hareide. Underforstått: Det gjør ikke du.

Hun gjentok: – Den som ikke føler uro for våre barns fremtid, snakker ikke sant. Har ikke du også barn?

Hareide ble spakere. Dette gikk ikke helt som forventet. Nå var det plutselig Listhaug som hadde initiativet. Hun fortsatte: Hvis ikke vi strammer inn vil både asylinstituttet og velferdsstaten kollapse.

Hareide forsøkte å komme tilbake ved å snakke om menneskerettighetene. Hadde ikke statsrådens egne fagetater sådd tvil om innstrammingene var innenfor konvensjonene?

Listhaug kan ikke desavuere sine egne ansatte. Men kanskje hun skulle våge å si at etater som UDI og IMDI ikke er objektive. De er gjennomsyret av den politiske korrektheten og multikulturalismen som konsekvent forsvarer størst innvandring.

Det er perspektivet det er noe galt med. De ser verden fra Kabul, ikke Norge.

Hareide er en spiller. Han har gjort det til sitt spesiale å tyne politikere som forsøker å skjeen i en annen hånd.

Listhaug er klokkeklar: – Det er vi som politikere som har ansvaret. Høringsinstansene kan tillate seg å vurdere delaspekter. Vi må vurdere helhet og hva som er best for Norge.

Dermed fikk hun sagt at det gjør ikke Hareide. – Jeg har lært at man ikke skal lyve, sa Listhaug. Indirekte fikk hun sagt at det gjør Hareide.

Det er ikke mye kristelig og ikke mye folkelig over hans framferd.

Listhaug kom ut som en klar vinner, men selvsagt var det ikke hennes klare svar som Dagsnytt gjenga klokken åtte. Det var at Hareide sa hun var en belastning for samarbeidet og at selv ikke statsministeren ville gå god for henne.

NRK og Hareide er like tarvelige.