Nytt

Recep Tayyip Erdogan må ha mistet bakkekontakten. Torsdag ble han spurt hva slags presidentsystem han ønsket seg og eksemplet han trakk frem var Tyskland under Hitler.

Asked whether the system he wants could exist within a “unitary state”, Erdogan told reporters late Thursday that Hitler’s Germany was one example in history, among others, where the presidential system had functioned.

Erdogan said: “When you look at Hitler’s Germany, you’ll see it there.”

His words were reported by the Dogan news agency and others on Friday. There was no immediate reaction from opposition leaders.

Men da nyheten ble internasjonalt kjent ble det ballade. Erdogan og hans folk forsøkte febrilsk å dementere at han hadde ment uttalelsen som en hyllest. Det motsatte var tilfelle. Men hvorfor nevnte han det da? Sitatene var korrekte. Erdogan forsnakket seg.

Hitler_Erdogan_1

The Guardian skrev i 2005 at Mein kampf ble en bestselger i Tyrkia da den utkom der. Over 100.000 bøker ble solgt i løpet av to måneder. Den jødiske befolkningen i landet var da på 25.000. De sa de var bekymret.

«Obviously we’re very concerned,» Ivo Molinas, one of Turkey’s 25,000 Jews, said in Istanbul. «This is a democratic country and the book can’t be banned, but it would be good if the Turkish government openly said they don’t like it being sold. Unfortunately, there has been no such approach.»

Idag bor det 21.000 jøder i Tyrkia.

Turkey’s President Wants to Be More Like Adolf Hitler

Turkey Says President’s Hitler Comment Was ‘Distorted’