Sakset/Fra hofta

Med 60 % av stemmene vant Jeremy Corbyn ledervalget for Labour. Journalist Dan Hodges i The Telegrah har allerede skrevet partiets nekrolog:

In affectionate remembrance of the Labour Party, which died at the Queen Elizabeth II conference centre, Westminster, on 12 September, 2015. Deeply lamented by a large circle of sorrowing friends and acquaintances. R.I.P. The body will be cremated, and the ashes taken to Islington.

Han skriver at valget av Jeremy Corbyn som leder av Labour er en katastrofe. En katastrofe for Labour, en katastrofe for the britiske politiske system og en katastrofe for landet. Igjen har Labour greid å velge en leder som aldri vil bli valgt til statsminister. Selv Corbyns tilhengere sliter med å forestille seg at han kan bli valgt til en slik rolle. De konservative kan ta frem Champagne, Cava eller Prosecco eller hva de nå ønsker å feire med; de har allerede vunnet neste valg.

Det første Corbyn gjorde etter valget var å delta i en demonstrasjon for å motta flere migranter (eller flyktninger for de som fremdeles insisterer på det). Her har han nok ikke folket med seg. Ikke i ønsket med å tre ut av NATO heller. Men det er andre ting han har på menyen som frister: Re-nasjonalisering av jernbanen og energiselskaper (privatisering har gitt høye priser og lite konkurranse), å stille Tony Blair for krigsrett (her vil mange juble), fjerne studieavgiften (9000 pund i året) og en rekke andre populære politiske vedtak. Men han vil forbli i EU og økonomi har han ikke så god greie på. Og britene har ikke glemt hvilket uføre Labour førte dem ut i før de valgte seg en konservativ regjering.

There would be an end to austerity, higher taxes for the rich and protection for people on welfare – and a new crackdown on tax avoidance and tax evasion, as well as «corporate welfare», tax breaks for companies. He claims this plan could «double» the NHS’s income.

He believes in paying off the deficit but not through spending cuts – and not to meet an «arbitrary» date.

Mr Corbyn has also said he would consider introducing a «maximum wage» to cap the pay of top executives and he would renationalise the Royal Bank of Scotland.

The Bank of England would be allowed to print money – People’s Quantitative Easing – for «new large scale housing, energy, transport and digital projects». Mr Corbyn says this would create «a million skilled jobs and genuine apprenticeships» with knock-on boosts for the supply chain.

Det britiske politiske system er fremdeles uvant med politiske koalisjoner. Og de liker dem ikke heller. For at et parti skal kunne vinne valget må det nødvendigvis derfor ligge ganske så midt i sentrum for å tiltrekke nok velgere både fra høyre og venstre fløy. Med Corbyn som leder kan Labour se langt etter velgere uten Palestinaskjerf, Maos lille røde eller The Independent under armen. Men muslimenes stemme får han nok. Corbyn er kjent for å være både islam- og ekstremistvennlig. I Storbritannia anses Hamas som ekstremister, selv om Corbyn egentlig er på linje med norske Arbeiderpartipolitikere i den saken. Corbyn har også et liberalt syn på hatpredikanter.

Corbyn, som vil fremheve kvinner i Labour og øke andelen til 50 %, foreslo egne vogner for kvinner som tiltak for utrygghet på britiske tog. Det var 1400 seksuelle angrep på kvinner på britisk offentlig transport ifjor. Separate vogner for kvinner ble sist innført i 1874 og fjernet i 1977. Men britene mener han angriper problemet i feil ende. Kjønnsegregering er ikke løsningen på at menn angriper kvinner. Det er bare en form for «burka-light».

Corbyn-_466

Kamerat Corbyn

Anti-Israel Jeremy Corbyn er valgt som ny Labourpartileder, melder Times of Israel. Så de er i det minste ikke tvil om hvor han står i den saken. Washington Post nøyer seg med å kalle ham en leftist.

Corbyn har klare idéer og kommer neppe til ansette noen spindoktor med det første. Peter Mandelson har gjort sitt ytterste (og det er ganske mye) for å bli kvitt Corbyn.

2885404400000578-3214319-image-a-80_1440772230019

Valget av Jeremy Corbyn er spiker’n i kista, mener «Mandy».

Tom  Watson (who?) ble valgt som nestleder. Flere av dagens skygge-ministre har allerede trukket seg. Corbyn har vært en såkalt back-bencher i over 30 år i partiet og har bestandig vært en outsider. Han vil ikke greie å samle partiet, det er altfor mange motkrefter til det. Tiden fremover vil rive og slite i partiet. Fagforeningledere sier at det ikke var de som valgte Corbyn, men at de støtter ham nå som han er valgt og at de som ikke gjør det bør forlate partiet nå.

Sir Paul Kenny, leader of the GMB union, said if Blairites and New Labour grandees refused to accept and respect Mr Corbyn’s election they should quit the party now.

Union leaders insist they cannot be blamed for the election of a left-wing rebel, since they have now been stripped of their voting strength and the turnout among union members was derisory.

Britisk politikk blir mer spennende fremover. Polariseringen skaper mer debatt og ingen vil lenger kunne si at det ikke er forskjell på partiene!

BBC  The Guardian  Daily Mail