Innenriks

Raymond Johansen, byrådslederkandidat for Ap i Oslo, forsvarer forslaget om eiendomsskatt. Han forstår ikke enkle regler for politikk: Ikke forsøk å overbevis velgerne om at forslagene betyr noe annet enn det de gjør. Hvis du mener de tar feil – og det gjør Johansen – ikke bruk den moralske storslegga til å slå dem i hodet med at de er gjerrrige og lusne som ikke vil dele rikdommen. VG.

De fleste mennesker kan ikke spise opp huset de bor i. Verdistigningen  i Oslo skyldes ikke minst den høye innvandringen som Arbeiderpartiet har stått for på landsplan.

Johansens villa i Ellingsrudåsen er verdt syv millioner fordi det er kommet rekordmange til Oslo. Johansen synes det er stas at det skal komme 200.000 til i løpet av 15 år. Likevel tror han ikke prisene vil stige. Hvilken verden lever han i? Forstår han ikke de enkleste prismekanismer?

I stedet kjører han i gang den gamle visa om at de rike – dvs de som har en villa til syv millioner – skal ha dårlig samvittighet.

Dette er ikke spesielt smart hvis man man vil i «dialog» med velgerne. De har allerede betalt skatt av pengene de har bygget hus for.

– Når villaeiere på vestkanten argumenterer med at de allerede betaler eiendomsskatt på hytta på Sørlandet og på fjellet, da sier jeg: Da har dere råd til det; å betale litt til Oslo også. Det er trolig her barnebarna deres går i barnehage og det er nok her deres foreldre skal få pleie. De bør ha råd til å bidra litt ekstra, slik at vi kan gi et godt tilbud til deres barnebarn og foreldre, sier han.

Johansen forsøker seg med at hans ville til 7 millioner bare vil koste 177 kr i måneden med partiets forslag. Men han innrømmer at en villa til en verdi av 15 millioner vil koste 35.000 i eiendomsskatt om fem år.

Aftenposten hadde et oppslag fra Rakkestad, hvor det er en høyere prosentsats. En ung familie måtte betale 10.000 kroner måneden for et vanlig hus.

Johansen forsynder seg mot en tredje regel: Han undervurderer velgernes intelligens.

Johansen sier pengene vil gå til eldreomsorg og barnehaver:

Alle vet at Oslos ressurser er strukket til bristepunktet pga innvandringen. Oslo er blitt et gjeldssluk. Pengene vil gå til skoler, barnehaver, kommunale boliger og sosialtjenster til innvandrere. De eldre kommer sannsynligvis langt ned på listen.