Raymond Johansen har lagt seg til en eplekjekk, kvikk tone. Han vil være positiv og optimist. Selv når tema er Oslos problemer.

I Politisk kvarter møtte han FrPs Himanshu Gulat. Stikkord: Etnisitet er ikke saken i Oslo. Det er fattigdom.

Men ingen finner på å spørre Raymond eller mediene om hva løsningen er for familier med så mange unger at noen må sove på gulvet. Er det trangboddhet som gjør at unger ned i 10–12-årsalderen reker gatelangs sent på natt? Eller er det andre ting? Kan det være at foreldrene ikke bryr seg? Hvor stor verdi har det da at Raymond gjentar: Nå må foreldrene på banen! Svaret er «nada», null niks.

Alle vet at det Raymond sitter og sier, er svada. Folk lukker enten ørene. De mest politisk bevisste hører at Raymond forsøker å lure dem med tryllekunstner. Men 2+2 er ikke 5, det er fortsatt 4, og når folk har gjennomskuet Raymonds bløff, kommer de aldri tilbake.

Det er det som er Aps problem: For mange har gjennomskuet Aps bløff.

Men bløffer ikke Fremskrittspartiet også?

Det var programleder Bjørn Myklebost angrepspunkt.

Fremskrittspartiet har sittet i regjering siden 2013. Det er ansvarlig for politikken som er ført. Det kan ikke både kritisere politikken som er ført, og løpe fra ansvaret.

Dette er en betimelig kritikk som flere har fremført, og den er gyldig.

I Politisk kvarter kom det frem at det er regjeringen ved innvandringsminister Solveig Horne som ba Oslo ta imot 1.000 asylsøkere, og Oslo sa ja. Det opprinnelige ønsket var 3.000, og det var forslag om å bosette dem på Rommen. Da sa Raymond nei.

– Tatt med buksa nede, kamerat, sa Raymond. – Få på deg buksa igjen.

Disse fyndordene er blitt Raymonds varemerke. Men de er ikke så frekke som Torbjørn Berntsen. Der og da lød det litt fjollete.

Raymond har et poeng: Fremskrittspartiet sitter med ansvaret. Solveig Horne var en forferdelig politiker. Audun Lysbakken i skjørt. FrP kan ikke forvente at politikken som er ført, blir glemt.

Når Gulati sier at «nå kommer det bare vel 3.000 asylsøkere i året» og det er liksom FrPs fortjeneste, så bløffer han. Han vet godt at det kommer rundt 15.000 i året pga familiegjenforening.

Et godt råd til Gulati og andre FrP’ere: Ikke undervurder velgerne. Ikke løp fra ansvaret. Jo viktigere FrPs rolle blir i regjering, jo tyngre veier ansvaret:

Velgerne vil bare tolerere politikere som er ærlige, som sier tingene som de er. Hvis de forsøker å jukse seg til å fremstå i bedre lys enn det er dekning for, hvis de pynter seg med lånte fjær, hvis de skjuler hva de har vært med på, så vil de bli straffet.

Bare se på Arbeiderpartiet. De blir straffet fordi de har lokket og lurt velgerne i flere tiår.

Raymond skjønner det ikke. Han sier fortsatt at Oslo er solidarisk: Oslo er en by i Norge og Norge er et land i verden.

Men Norge er ikke solidarisk med hele verden. Ikke i den forstand at alle som tar seg hit skal få opphold, hvilket er realiteten i dagens Europa. Det vil ødelegge våre samfunn. Problemene i Groruddalen er bare begynnelsen.

Det forstår stadig flere, og derfor klarer ikke Ap bevege seg over 25 prosents oppslutning på målingene.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!