Nytt

En flamsk tv-stasjon har vist en film der en gruppe belgiske studenter blir fortalt av en jødisk guide i Auschwitz at hun er pro-palestinsk og antisemittisk. Guiden sier dette til en palestinsk student.

auschwitz.belgiske.studenter.lydia.chagoll

Guiden Lydia Chagoll forsøkte kanskje å være ironisk, mente forumet for jødiske organisasjoner i Belgia, men resultatet ble noe annet: “an activity meant to be educational turned into a disgusting and historically incorrect statement.”

Joel Rubinfeld, president of the Belgian League Against Anti-Semitism, told JTA “the trip meant to inoculate teens against anti-Semitism ended up possibly infecting them with it.”

Besøket i Auschwitz var av samme type som norske skoleelever avlegger: for å lære av historien.

Men i Auschwitz møter de 84 år gamle Lydia Chagoll, tydeligvis en spesiell person. Hun er kunstner og tilbrakte krigen i Asia. Noe av det hun sier i filmen stemmer ikke.

 

At the camp, the group’s Jewish guide, Lydia Chagoll, 84, is seen saying: “I am pro-Palestinian. I’m anti-Semitic.” Chagoll made the statement while talking to 18-year-old Fida’a Temraz, a Belgian high school student of Palestinian descent, and several other students. Referencing Israel, Chagoll added: “I am an anti-Semite, because I think it is a scandal that cannot be permitted. It cannot happen.”

Når dette blir til en film som sendes på TV får det en helt annen mening.

For den palestinske eleven blir det til en historie om hvorfor hun er der:

Termaz said in an interview for VRT: “The situation now in Palestine, the occupation and the Holocaust, and Jewry, all is interconnected.” She added: “Hadn’t they [Jews] experienced it, I would have never come to Belgium, I would have been born and raised in Palestine.”

Her er man ute på glatt is. Her blir en dagsaktuell politisk konflikt tilbakeprojisert på fortiden, og fortiden blir mobilisert til et politisk argument.

 

http://www.timesofisrael.com/belgian-groups-pan-airing-of-film-of-anti-israel-guide-at-auschwitz/