Ilhan Omar har igjen skapt oppstyr med en tweet hvor hun sidestiller USA og Israel med Hamas og Taliban. Det ble for drøyt selv for ledelsen av Demokratene. Men Nancy Pelosi bøyde av da Omar forklarte at hun ikke mente det hun skrev.

Omar had initially said: «We must have the same level of accountability and justice for all victims of crimes against humanity. We have seen unthinkable atrocities committed by the U.S., Hamas, Israel, Afghanistan, and the Taliban. I asked @SecBlinken where people are supposed to go for justice.»

Det er ikke første gang Omar bagatelliserer islamistisk terror og kommer med antisemittiske utspill. Men hver gang har Demokratenes ledelse unntatt å ta avstand annet enn i generelle termer.

Omar had said: «To be clear: the conversation was about accountability for specific incidents regarding those ICC (International Criminal Court) cases, not a moral comparison between Hamas and the Taliban and the U.S. and Israel.»

«I was in no way equating terrorist organizations with democratic countries with well-established judicial systems.»

Republikanske representanter ber om at hun kastes ut fra komiteen hun er medlem av. Demokratene nøler ikke med å kreve at Republikanere blir kastet ut.

Stikker dypere

Men problemet med antisemittisme på venstresiden i USA og blant Demokratene stikker dypere enn en person. Rashida Tlaib er en annen som har kommet med lignende meldinger. I stedet for å irettesette henne, valgte Biden å rose henne da han kom til Michigan.

Men en enda verre tendens ser man på universitetene. Ved Rutgers-universitetet, gikk ledelsen tilbake på fordømmelsen av antisemittisme etter å ha fått kritikk fra pro-palestinske studenter. En universitetsledelse som beklager at den fordømte antisemittisme, er noe nytt og tilbaketoget har vakt oppsikt.

Angrep på jøder

Utgangspunktet var en rekke overfall på jøder på både østkysten og vestkysten som fikk mange til å reagere.

On Wednesday, amid a worldwide surge in attacks against Jews, the leading New Jersey university’s Chancellor Christopher Molloy and Provost Francine Conway condemned antisemitism, stating they were “saddened by and greatly concerned about the sharp rise in hostile sentiments and anti-Semitic violence in the United States.”

Men en slik fordømmelse mente Students for Justice in Palestine var et angrep på palestinere. Her gjør de en farlig kobling: Hvis kritikk av overfall på jøder er et angrep på palestinere, må konklusjonen bli at slike angrep er OK.

In response, the school’s pro-Palestinian Students for Justice in Palestine group released a statement on Thursday demanding an apology while blasting the original statement condemning antisemitism and accusing the university of contributing to “racist efforts of zionists to erase Palestinian identity and existence.”

According to the group, the school’s decision to condemn antisemitism “cannot be separated from widespread attempts to conflate antizionism with antisemitism and derail Palestinian voices and activism.”

Og ledelsen krøp til korset:

“In hindsight, it is clear to us that the message failed to communicate support for our Palestinian community members,” the apology said. “We sincerely apologize for the hurt that this message has caused.”

Rystet

Flere samfunnsdebattanter var rystet over at ledelsen ved Rutgers kunne bøye seg for en slik argumentasjon.

“Under pressure, the Rutgers chancellor *apologized* for condemning the surge of anti-Semitic violence,” wrote Sen. Tom Cotton (R-AR).

“How can someone this weak lead a university?” he added.

“Rutgers just gave a green light to antisemitism,” wrote StopAntisemitism.org.

“You have got to be kidding…,” wrote journalist Miranda Devine.

Det ble for mye for Rutgers som la ut et tredje standpunkt og denne gang med fordømmelse av alle former for rasisme, også islamofobi.

On Saturday, after much backlash, both of the school’s statements began redirecting to a newly improvised one claiming it did not apologize “for standing against anti-Semitism,” while going on to state, “Anti-Semitism, anti-Hinduism, Islamophobia and all forms of racism, intolerance and xenophobia are unacceptable wherever and whenever they occur.”

 

Rutgers University Apologizes for Condemning Antisemitism After Pressure from Pro-Palestinian Group

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.