Sakset/Fra hofta

Black Power og islam blir en disruptiv kraft i amerikansk politikk. Mange Demokrater er bekymret. De forsøker å ri en tiger de mister styringen på. Her fra en pressekonferanse på Capitol Hill 7. februar der de radikale Demokratene krever stans i finansieringen av grensepolitiet ICE. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Demokratene klarte til sist å bli enig om en tekst som fordømte antisemittisme, men det var først etter å ha inkludert en hel rekke andre negative holdninger, blant annet islamofobi, og Ilhan Omar ble ikke nevnt ved navn.

The measure condemning «anti-Semitism, Islamophobia, racism, and other forms of bigotry» easily passed the lower chamber in a vote of 407-23.

Resolusjonen gikk gjennom med overveldende flertall, men satt så langt inne hos Demokratene at den opprivende prosessen overskygger resultatet.

Hele Amerika har fått demonstrert at Demokratene har fått en radikal fløy som ikke lar seg diktere av ledelsen og den har antisemittisme som en av sine slagsider. Det betyr mer trøbbel i fremtiden. Republikanerne vil selvsagt vite å utnytte det politisk.

Utvannet

Teksten som ble vedtatt torsdag kveld var utvannet inntil det intetsigende:

The final version of the resolution “encourages all public officials to confront the reality of anti-Semitism, Islamophobia, racism, and other forms of bigotry, as well as historical struggles against them, to ensure that the United States will live up to the transcendent principles of tolerance, religious freedom, and equal protection as embodied in the Declaration of Independence and the first and 14th amendments to the Constitution.”

Teksten tar også opp historiske hendelser og resultatet blir noe helt annet enn fordømmelse av antisemittisme fra medlemmer av Kongressen:

It also includes language condemning Japanese internment camps in World War II, the century-old Dreyfus affair in France, former President Kennedy being questioned over Catholicism and the white supremacist events in Charlottesville, Va., in 2017.

En annen retning

Her beveger man seg inn på den politiske korrekthetens territorium, slik at resolusjonen får en helt annen retning enn tiltenkt.

Det understrekes ved at en rekke andre grupper er med som nyter særlig beskyttelse:

Democrats made a last-minute change Thursday to add Latinos, Asian-Americans and Pacific Islanders, and the LGBT community to the list of «traditionally persecuted peoples» targeted by white supremacists. The previous version unveiled earlier in the day only included «African-Americans, Native Americans, and other people of color, Jews, Muslims, Hindus, Sikhs, immigrants, and others.»

Dermed ble det som skulle vært fordømmelse av antisemittisme i Kongressen til noe helt annet. Det unike ved antisemittismen ble skjult: I dagens politiske virkelighet kan man godt for være alle de gruppene resolusjonen ramser opp, og likevel være antisemitt. Det var selve poenget med å fordømme Ilhan Omars uttalelser. Nå ble de relativisert og nøytralisert.

Stemte mot

Derfor var det 23 Republikanere som stemte mot, blant dem Liz Cheney som er de tredje mest fremstående representanten.

Rep. Liz Cheney (Wyo.), the third-ranking House GOP leader, joined nearly two dozen other Republicans in voting against the measure. Reps. Lee Zeldin (N.Y.) and Louie Gohmert (Texas), who also voted against it, had delivered floor speeches lamenting that the language in the bill had been watered down to the point of taking away attention from Omar’s remarks.
Åpen splittelse
Ilhan Omar nektet å svare på pressens insisterende spørsmål i hallen utenfor. Uttalelser fra Demokrater tidligere på dagen la ikke skjul på hvordan de så på Omar. Splittelsen er nå tydelig og åpen:

The lawmakers, including several Jewish Democrats, made the case that anti-Semitism is a serious enough issue to warrant a stand-alone bill.

«Why are we unable to singularly condemn anti-Semitism?» Rep. Ted Deutch (D-Fla.) said on the floor earlier in the day. «Why can’t we call it anti-Semitism and show we’ve learned the lessons of history?”

Rep. Eliot Engel (D-N.Y.), chairman of the House Foreign Affairs Committee, said on the floor shortly before the vote Thursday evening that Omar’s comments «touched a very real, very raw place for me.»

«And my desire for the House to go on record again specifically condemning anti-Semitism wasn’t a desire to single the gentlewoman out or to stifle debate on U.S. policy toward Israel,» Engel said. «But it was a desire and need to say that certain words, no matter who utters them, have no place in our public discourse and indeed can be very dangerous.»

Dårlig

At de progressive velger å solidarisere seg med Omar lover dårlig for fremtiden. Det introduserer et element som de andre liberale kan få vanskeligheter med å forsvare. Historikeren Victor Davis Hansen mener Omar og hennes støttespillere utmerket godt vet hva de sier og gjør:

“They have a problem because the Democratic Party leadership … they have to have a blanket, generic, meaningless statement because if they were actually going to be exact and focus and really oppose anti-Semitism, about a third of this new Democratic progressive party would walk,” Hanson said on “The Story with Martha MacCallum,” “because they really do not like Israel and they are very resentful of this Jewish state.”

Hanson pointed out that Omar’s primary focus has been Israel, while she has avoided focusing on other humanitarian crises spanning the globe.

“Why is it always just Israel and the Jews? And then she resents when people push back,” Hanson said. “We understand why you’re doing it, it represents your constituents, it represents the new wing of the Democratic Party. There’s benefits to be accrued. Go to it!”

Dette er virkelig skremmende for Demokrater av den gamle skolen: Omar snakker til et nytt velgergrunnlag som liker det hun sier. Hvordan skal Demokratene håndtere det?