Innenriks

Ifølge NTB skal det ikke være satt av penger til å ta imot en ekstra kvote syriske flyktninger i revidert statsbudsjett som legges frem i dag. Som kjent ønsker opposisjonen at Norge skal ta 10.000 i tillegg til de som søker asyl i Norge på egen hånd.

Etter at Aps nye leder Jonas Gahr Støre foreslo dette på landsmøtet har forslaget gått som en vekkelse gjennom partiene, også i regjeringens støttepartier Venstre og KrF. De er begeistret i den grad at KrF snakker om å skifte politisk side. De orker ikke lenger befinne seg i selskap med FrP.

Med dagens tilstrømning vil den humanitære lobbyen få mye å gjøre. Ordet ressurser, særlige menneskelige og materielle – som helsevesen, boliger – finnes ikke i deres vokabular. Da er du en som ikke vil delta i dugnaden. Dugnaden ser ut til å bli permanent.

Det sitter 5.000 i norske mottak som har fått opphold, men som det ikke er funnet plass til i kommunene.

TV2 meldte forrige uke at UDI har mottatt 13.000 søknader om familiegjenforening, ofte er det flere personer det er snakk om.

De 10.000 syrerne vil bli langt flere når også de søker gjenforening.

Men mediene er helt tause om disse tallene: Hvor mange blir de til sammen, hva er en rimelig antakelse?

Nå snakker de mest overspente om innkvartering i folks hjem. Det er neste moralske bølge: Hvor mange har du tatt? Du som har så god plass, hvordan kan du ha samvittighet til å holde alt for deg selv?

Slik blir hver melding i mediene som en bebreidelse: Samvittigheten strekker seg helt til farvannet utenfor Indonesia der marinen har tauet ut en båt med rohyinga-flyktninger. NRK har slått det opp to morgener på rad, for å vise hva vi bør føle for.

Det er som en ny misjon, bare med dem forskjell at de nå kommer til oss.