Ordfører i Lindås kommune Astrid Aarhus Byrknes (KrF) ser ut over sin egen kommune og konstaterer at Her er det plass til flere flyktninger.

KrFs 2. nestleder Bjørg Tysdal Moe vet råd for å bosette flyktningene. Hun oppfordrer private til å åpne sine hjem for syriske flyktninger.

– Nøden er stor, og når folk er villige til å åpne hjemmene sine, så er det opp til oss i kommunene å tilrettelegge for at folk får være med og bidra. Frivilligheten må få blomstre, sier Moe.

Det er enkelt å snakke med store ord, men selv KrF-ere må forholde seg til verden slik den er, og virkeligheten er den at KrF-ordførere avviser én av to flyktninger

Kommuner styrt av KrF sier nei til nesten halvparten av flyktningene staten har bedt dem om å bosette. Til helgen kan partiet gå inn for å ta imot 10.000 til.

KrF og Ap er like gode på store ord og like dårlige på praktisk gjennomføring. I kommuner med Ap-ordfører i Sør- Trøndelag har halvparten, altså én av to, ikke tatt imot det antall flyktninger de er anmodet om å bosette. Dette gjelder kommunene Hemne, Hitra, Malvik, Midtre Gauldal, Røros og Åfjord, ifølge leder i Trondheim FrP. (Adresseavisen 06.05.)

Politikerne må se på de faktiske forhold og slutte med hvordan-fremstå-som-snillest-leken. Det er uverdig av velfødde norske politikere å bruke desperate flyktninger i et partipolitisk spill. Noe av det verste så langt er KrFU-lederens bråkjekke utspill om å ofre regjeringssamarbeidet for flyktningene.

– Det er viktigere å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger enn at FrP sitter i regjering, sier Emil André Erstad.

Erstad modererte seg raskt og sa seg fort villig til å forhandle om antall flyktninger. Men han fikk komme til Dagsnytt Atten og ble omtalt i flere aviser på utspillet. Seriøse politikere kan ikke fortsette denne symbolpolitikken. De må isteden forholde seg til virkeligheten, som er at det allerede sitter 5000 og venter i norske mottak, og at kommunene vegrer seg for å ta imot flere. Virkeligheten er at KrF- og Ap-kommuner avviser annenhver flyktning.

Og ikke minst er virkeligheten den at uansett hvor mange ganger Gahr Støre, Hareide og andre sier både òg – så betyr hver flyktning til Norge at 20 færre får hjelp i nærområdene. Dette er den nakne sannhet som hverken Gahr Støre, Hareide, Erstad eller noen andre kan løpe fra.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.