Innenriks

Førsteamanuensis ved NTNU, Bassam Hussein, synes denne plakaten til Trond Andresen er snedige greier fordi mange engasjerer seg så voldsomt på grunn av en plakat som kanskje er spissformulert, men ikke rasistisk.

Trond Andresens plakat

Muslimer hetses også, og hvorfor reagerer mange først når ordet jøde nevnes, undrer Hussein.
Jeg har også registrert at andre minoriteter som muslimer og romfolk blir bombardert hver eneste dag med ulike former for hets, krenkelser og diskriminering, og de blir alltid bedt om å tåle alt dette i ytringsfrihetens navn.

På sosiale medier og i kommentarfelt i mange aviser florerer voldsom hets mot enkelte minoriteter. Samtidig mener jeg at jeg ikke har registret samme voldsom interesse for å beskytte disse minoriteter. Responsen er alltid beskjeden, og alle blir bedt om å tåle å bli krenket i ytringsfrihetens navn. Men med en gang man lukter antydning til ordet jøde eller jødisk i hvilken som helst sammenheng, så våkner bevisstheten og rettferdighetssansen hos veldig, veldig mange.

Rettferdighetssansen våkner på grunn av Holocaust. Den våkner fordi jøder igjen er blitt terrormål. Den våkner fordi jødene ikke lenger tør bære sin davidsstjerne eller sin kippa offentlig. Den våkner fordi vi ikke lenger klarer å beskytte den jødiske minoriteten. Den våkner fordi jødene igjen flykter fra kontinentet vårt. Den våkner fordi Europa forsømmer jødene enda en gang. Den våkner fordi jødene er en ørliten minoritet. Den våkner fordi jødene aldri har gjort oss noe, aldri truet oss eller utnyttet oss, men likevel svikter vi dem – igjen og igjen. Den våkner fordi jødene er en del av vår kultur og historie. De er vuggen til vår judeo-kristne arv. Å se denne arven truet, hånet og fornedret i en slik grad at den velger å emigrere – dét gjør så usigelig vondt for noen av oss. Derfor, Bassam Hussein.

Universitetsavisa