«Facket» vil gjøre Norwegian-streiken til et spørsmål om forsvar for den nordiske modellen. Det er å politisere streiken og knytte den opp til sosialdemokratisk ideologi, med aggressiv avvisning av omstilling og konkurranse.

Hvis «facket» vinner frem kan det bli en Pyrrhos-seier. Generalsekretæren i Transportarbeiderføderasjonen, Peter Lövkvist, sier de om nødvendige vil streike Norwegian i senk.

Sosialdemokratiet befinner seg i krise. En gründer med ambisjoner som Bjørn Kjos er et takknemlig mål. Hva som kommer etter en konkurs bryr de seg mindre om. SAS har aldri klart å komme seg opp av slankingsfasen.

På direkte spørsmål om de ønsker å lamme Norwegian fullstendig, svarer Lövkvist følgende:

– Om man ikke kommer overens med det norske fagforbundet, så kan det bli en av konsekvensene.

Aksjonene kan angå innsjekking, bagasjehåndtering, fylling av drivstoff og lignende, forklarer han.

Løvkvist sa at de anbefaler opptrappingen av konflikten selv om det skulle føre til konkurs for Norwegian, men legger samtidig til at han ikke tror  på at det er noen fare for konkurs.

– Vi ønsker å forsvare den nordiske modellen. Vi ønsker ordnede arbeidsforhold med kollektivavtaler, sa han da han møtte pressen etter et møte med Parat og sine nordiske kolleger i Oslo.

– Norwegian flytter problemene fra selskap til selskap når det oppstår. Slik kan vi ikke ha det, legger han til.

Fagbevegelsen vil staturere et eksempel. Det er gått politikk i streiken. Det kan bli dyrt for begge parter, men det ser man ikke ut til å bry seg om. I tillegg til politikk handler det nå også om prestisje.

http://e24.no/jobb/norwegian-air-shuttle/oppfordrer-365-000-medlemmer-til-sympatistreik/23411928