Koronarammede Norwegian kunngjorde onsdag at de forlater konkursbeskyttelsen. – Vi har reddet flyselskapet, sier konsernsjefen.

– I dag har vi skrevet historie, ikke bare Norwegian-historie og i luftfarten, men også norgeshistorie, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian.

Det var en lettet og optimistisk konsernsjef som onsdag formiddag møtte pressen på Fornebu utenfor Oslo.

– Vi har reddet et flyselskap som har en enorm verdi for Norge, og som binder dette langstrakte landet sammen fra nord til sør, sa Schram.

Han tok i bruk uttrykk som «blanke ark» da han beskrev flyselskapets vei videre.

Selskapet opplyser i en børsmelding onsdag at de forlater konkursbeskyttelsen, og at kapitalinnhentingen for å redde selskapet nå er over.

Intenst halvår

En god del av de friske pengene som nå kommer inn i selskapet, kommer fra utstedelse av nye aksjer, og fra torsdag vil det være over 700 millioner noterte aksjer i Norwegian mot dagens 42 millioner.

Norwegians finansdirektør Geir Karlsen sier at det siste året og spesielt de siste seks månedene har vært en intens periode.

– Vi har forhandlet med 30–40 store banker og flere tusen kreditorer, sier han.

Karlsen sier at selskapet har hatt tre hovedmål i rekonstruksjonsprosessen:

– Det første har vært å overleve. Det har også vært viktig med fleksibilitet, slik at vi kan bygge opp selskapet i takt med at koronasituasjonen blir lettere. For det tredje har vi ønsket at selskapet skal være enda mer konkurransedyktig enn før pandemien.

Godkjent av domstoler i Irland og Norge

Med friske midler fra blant annet milliardær John Fredriksen og flere andre kjente investorer på listen over Norwegians nye storeiere, vil selskapet også ha oppfylt kravene fra irske og norske domstoler om restrukturering.

Dette vil igjen utløse det statlige hybridlånet Norwegian ble lovet i krisepakken fra regjeringen i vinter.

Dermed markerer selskapet onsdag at det siste årets kamp for å unngå en dundrende konkurs med flere titalls milliarder i gjeld, nå er en tilbakelagt periode. Framover vil det betydelig slankere flyselskapet konsentrere driften om innenrikstrafikk og ruter mellom Norge og destinasjoner i Europa.

Norwegian-aksjen steg betraktelig onsdag formiddag, og var oppe rundt 23 prosent i kjølvannet av pressekonferansen.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.