Nytt

På Si;D-sidene til Aftenposten kunne man 7.august lese en trist historie. Liv-Christine Hoem forteller hvordan det kan fortone seg å være norsk minoritet og kristen på en multikulturell skole.

I ni år ble jeg mobbet fordi jeg var norsk – og kristen.

—-

Mange tror det kun er mennesker med minoritetsbakgrunn som hetses i Norge. Men på barneskolen var det jeg som ble det, fordi jeg var kristen i en klasse der jeg enkelte ganger var en av få norske. Skolen jeg gikk på skulle være så forferdelig spesiell. Her var de norske og utenlandske elevene visstnok utrolig gode venner. De hadde et samhold man aldri før hadde sett, og skolen hadde til og med fått priser for dette. For meg ble det hele bare en fasade utad.

Liv-Christine Hoems historie levner lite tvil om at skolens ledelse er konfliktsky i møte med mobbende minoriteter.( Minoriteter som i kraft av at de er i flertall burde kalles majoritet.) Våger vi å gjette på religiøs tilhørighet hos mobberne siden skolens ledelse går i så stor ring rundt grøten?

Det ble så feil at skolen skulle fremstå slik, når det ikke var tilfelle. Først benektet de for at jeg i det hele tatt ble mobbet; lærere, ledelse og rektor. Så endret de standpunkt og hevdet at det hele var min skyld. «Det er din skyld, det er din skyld.

Beate Lund Tørud er en av personene som har kommentert artikkelen. Hennes uttalelser burde føre til at journalister gikk i dybden for å finne ut hvordan det står til i det multikulturelle Norge hvor nordmenn er minoritet.

Jeg kjenner at jeg er glad på dine vegne for at du ikke har opplevd dette på kroppen selv, for da ville du ikke uttalt deg som du gjør. Jada, mobbing foregår blant barn (og voksne) uansett miljø, men når enkelte rektorer må ringe til den nærmeste imamen for å få slutt på farlig oppførsel i skolegården, fordi det er det eneste mennesket enkelte elever respekterer…. Når uttalelser som «ja, det foregår voldtekter her på skolen, utført av muslimske gutter, mot de få av våre etnisk norske jenter, men jeg får ikke gjort noe med det; de styrer denne skolen, ikke jeg..» (Sitat en rektor ved en skole i Oslo, der «minoritet» betyr at du er etnisk norsk og/eller kristen.) Når etnisk norske ungdommer ikke kan gå 400m hjem fra skolen, men må hentes i bil fordi de lever i frykt for hva de kan bli utsatt for utenfor skolegården..

23.august uttaler Hadia Tajik seg positivt om det flerkulturelle Norge, men muslimer sliter litt med terrorstempel.

– Norge har modnet som flerkulturelt samfunn. Samtidig blir jeg overrasket over hvor ofte jeg og andre i kraft av å være muslimer blir assosiert med terrorisme.

Det er verdt å minne Tajik på at det er ikke kun muslimer som møtes med negativitet i dagens Norge. Det finnes faktisk steder hvor det er problematisk å være norsk nordmann, antageligvis i kraft av å tilhøre den vestlige kulturkrets.

 

http://www.aftenposten.no/meninger/sid/-Du-er-ikke-verd-en-dritt_-du-er-kristen-7659529.html

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Oppgjoret-7677470.html