Yayha Hassan var på Vestbredden for å delta i den palestinske forfatterfestivalen PenPal. Han er selv palestiner, født i Libanon. Det var første gang han besøkte det som for ham er Palestina. Han hadde stort utbytte av oppholdet.

Den danske digter understreger, at det har været en fantastisk oplevelse, hvor han har fået masser af gode venner, der gæstfrit har taget imod ham, og han har mødt unge palæstinensere, der deler hans egen interesse for ord, kultur og digte. De har uden problemer kunnet diskutere Hassans digte og deres skarpt formulerede kritik af religiøs hykleri. Selv om de selvfølgelig ikke var enige i alt, har de kunnet tale om uenighederne, hans venner har også nikket genkendende til flere elementer i digtene. 

Men ordene går foran mannen i våre dager, og Hassan og arrangørene har måttet regne med at ikke alle har en positiv oppfatning av ham.

Hassans besøg har fra begyndelsen været vurderet som en mulig sikkerhedsrisiko af PET. Hans digtoplæsning fandt sted i en lille lukket kreds i Betlehem fredag aften, og hans deltagelse i forfatterprojektet blev hemmeligholdt. Berlingske bragte ved en misforståelse mandag nyheden omHassans ophold. Det var efter aftale med arrangørerne og på opfordring af PET om at vente til, den danske forfattergruppe var på vej tilbage til Danmark, menHassan havde uden avisens vidende ændret sin billet og besluttet at forlænge sit ophold i Palæstina.

Selve angrepet skjedde ved 1-tiden om natten, sist tirsdag, etter et besøk i en palestinsk landsby.

»Jeg blev hentet af en af mine venner, og vi tog ud til en landsby efter at have købt nogle øl og noget kød ved slagteren. Da jeg var tilbage i Ramallah ved 1-tiden, var jeg blevet sulten igen. På vej ind til et spisested gik jeg forbi en bil med fire-fem voksne mænd. Da jeg er omkring fem meter fra dem, spørger én på arabisk, om jeg er »Yahya fra Danmark«,« fortæller Hassan.
Instinktivt og vant til at blive spurgt under sit ugelange besøg i Palæstina, sagdeHassan ja og ville til at fortælle om, at hans familie kommer fra en flygtningelejr i Libanon. I stedet stiger en mand ud ad bilen og går hen imod ham.
»Jeg står lige ét sekund, hvor han når at slå ud efter mig og rammer mig halvt i hovedet, inden jeg tager fat om hans hånd. Jeg kan høre de andre spørge, hvad der er galt og nærme sig, men så skubber jeg ham væk og løber ned ad gaden. Heldigvis er jeg jo yngre og lidt hurtigere end dem,« siger Hassan med et smil.
»Da jeg ser mig bagud, kan jeg se, at manden jagter mig med en kniv, og jeg kan høre, at deres bil bliver startet, men jeg kom væk fra dem.

Det er liten tvil om at overfallet var religiøst motivert.

»Manden, der slog ud efter mig, kaldte mig vantro og bandede, så det var noget religiøst. Jeg tænker egentlig bare, at de er uvidende. Jeg har ikke et behov for at kalde dem hverken terrorister eller fundamentalister, men tænker bare, at de er uvidende og vil forsvare deres religion på en forkert måde, værne om deres identitet på en forkert måde,« siger Hassan.

Hassan vil ikke la seg avskrekke. Han har møtt så mange hyggelige mennesker at han vil tilbake.

 

http://www.b.dk/globalt/yahyahassanjagtet-med-kniv-i-ramallah