Nytt

Dagsavisen skriver at det er stor avstand i de krevende forhandlingene mellom de blåblå – i særdeleshet Frp – og mellompartiene om asylpolitikken, som pågår flere uker på overtid. Samarbeidsavtalen om innvandringsspørsmålet skal iverksettes i praksis, og djevelen er som kjent i detaljene.

Kilder med innsikt i forhandlingene forteller til Dagsavisen at det er uenighet om:

En regelendring for asylbarna.
Underholdskravet for familiegjenforening.
Hvordan de såkalte retursentrene skal se ut og omfanget av lukkede asylmottak.

Stortingsrepresentant Geir Bekkevold (Krf) forklarer at det er kamp om hver minste detalj, som denne:

– Hvem rammes når en får 24-årsgrense for familieetablering, eller når vi hever underholdningskravet? Når en skal innføre mer liberale skjønnsvurderinger, hva skal det bety i praksis? Hvordan skal forvaltningen forstå dette?

Et viktig spørsmål for Frp er hvor høyt man skal spille. Velgerne vil se resultater, men man ønsker neppe så tidlig i stortingsperioden å antyde at selve regjeringsdeltagelsen kan settes i fare. Inntil videre satser man nok helst på å markere uenighet, la tiden jobbe for egne standpunkter, og ellers være greie gutter og jenter.

 

Dagsavisen: Nedtur i asylforhandlingene