Nytt

Per Sandberg er krystallklar: Venstre kan glemme å blande seg inn i hvilke statsråder FrP skal ha.

I januar starter regjeringen forhandlinger med Venstre for å finne ut om det er mulig å danne regjering sammen med dem.

Venstre har klare synspunkter på særlig en av FrPs statsråder: Sylvi Listhaug. Diskusjonen om hvorvidt Venstre kommer til å ønske å påvirke FrPs statsrådsposter, er allerede i gang. Seks av Frps fylkesledere har allerede gitt tydelig signal om at Venstre må holde fingrene fra fatet når det gjelder Sylvi Listhaug som innvandrings- og integreringsstatsråd.

– Vi bestemmer

Fiskeriminster Per Sandberg (FrP) gir ikke ved dørene i et intervju med Dagsavisen: Det er uaktuelt å gi Venstre innflytelse på sammensetningen av FrP-statsråder.

Intervjuet med Dagsavisen starter slik:

– Det at Venstre skal ha innflytelse på vårt valg av statsråder …

Per Sandberg lar resten av setningen henge i lufta mens han lener seg tilbake, legger armene i kors og rister svakt, men bestemt på hodet.

Fiskeristatsråd Sandberg utdyper:

– Hvis det går så langt at det kommer en regjeringserklæring, så begynner den diskusjonen. Selv om det nok blir en del av regjeringsforhandlingene også. Men våre statsråder, det bestemmer vi.

Erna: – Ingen garantier

Statsminister Erna Solberg kan imidlertid ikke garantere at Listhaug får fortsette som innvandrings- og integreringsstatsråd etter en eventuell regjeringsomdannelse med Venstre, har hun sagt til Nettavisen:

– Personspørsmål er det siste man tar tak i. Først blir man enige om politikk, så kan vi bli enige om fordeling av departementer, og så skal vi bestemme hvem som skal sitte i de ulike departementene.

Solberg legger ikke skjul på at forhandlingene med Venstre blir krevende.

– De vanskeligste sakene ligger i det vi har hatt mest utfordringer med, sier Solberg, og peker på avgifter, klimaspørsmål og «noen av prioriteringene i miljøspørsmålene». Og hun nevner flyktningpolitikken, «i saker som det er kjent at vi har hatt diskusjoner og har vært uenige om i Stortinget», som hun uttrykker det.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!